Video

Kijken: drone met peperdure 4K slow motion camera filmt uitbarstende geiser

Een rondreis in IJsland is niet compleet zonder een bezoekje aan Geysir, de bekendste geiser in het land en meteen ook naamgever van het spectaculaire natuurverschijnsel. Hoe gaaf zou het zijn om vanuit de lucht opnamen te maken van een uitbarsting, maar dan met een peperdure high-end 4K slow motion camera? Gav en Dan van het YouTube-kanaal The Slow Mo Guys besloten de daad bij het woord te voegen en lieten een uit de kluiten gewassen drone naast – en later ook boven – de geiser vliegen. Dat laatste liep bijna verkeerd af…

Camera van $100.000

Normaal gesproken is het helaas niet toegestaan om met een drone te vliegen bij Geysir. Maar voor deze opnamen werd een uitzondering gemaakt. Gewapend met een Phantom 4K slow motion camera (niet te verwarren met de DJI Phantom) gingen Gav en Dan richting de bekende geiser. Met behulp van een uit de kluiten gewassen octocopter in X4 configuratie van het IJslandse bedrijf Dronefly werd de camera de lucht ingebracht.

Het is op zich al best spannend om met zo’n camera te vliegen, als je bedenkt dat deze 4K slow motion camera een prijskaartje van ongeveer 100.000 dollar heeft. Het op afstand bedienen van de camera had trouwens nog flink wat voeten in de aarde: hiervoor moest een wifi router mee de lucht in, om zodoende een lokale internetverbinding mogelijk te maken. Al met al een hele operatie dus, die wel hele mooie beelden oplevert.

Recht van boven

Natuurlijk kon het team het niet laten om, na eerst op veilige afstand een paar erupties gefilmd te hebben, de drone ook nog even recht boven de geiser te hangen. Dat liep bijna verkeerd af, zoals je verderop in de video kunt zien…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier