Tutorial

DJI voegt Waypoints-feature toe aan Mavic 2 (+tutorial)

Goed nieuws voor bezitters van een DJI Mavic 2 Pro of Zoom: middels een firmware-update heeft DJI de mogelijkheid toegevoegd om waypoint missies uit te voeren. Dankzij deze nieuwe Intelligent Flight Mode is het nu mogelijk om de drone een voorgeprogrammeerde route te laten afleggen. Voorheen waren daar apps van derden voor nodig. In deze tutorial leggen we uit hoe de nieuwe feature werkt.

Voorgeprogrammeerde missies

Het uitvoeren van een voorgeprogrammeerde vlucht via door de gebruiker in te stellen coördinaten (waypoints) is onder andere een welkome feature voor wie zeer precies een bepaald traject wil laten afleggen door de drone. Dat kan van belang zijn voor het vergaren van opnamen ten behoeve van mapping of fotogrammetrie, maar ook voor het maken van creatieve opnamen, bijvoorbeeld om een stuk landschap gedurende verschillende seizoenen vanuit exact dezelfde route te filmen of om complexe camerabewegingen uit te voeren tijdens een vliegtraject.

Het uitvoeren van waypoint missies maakte gek genoeg echter geen onderdeel uit van het repertoire van vliegprogramma’s waarover de Mavic 2 ten tijde van de lancering beschikte. Daar komt verandering in met firmware-update v01.00.03.00. Eén van de belangrijkste nieuwe features die deze firmware met zich meebrengt is de mogelijkheid om waypoint missies uit te voeren.

Je vind de nieuwe Waypoint-feature na de update in het menu met Intelligent Flight Modes

Installatieprocedure

Het uitvoeren van de firmware-update is niet heel moeilijk. Zorg er eerst voor dat zowel de accu in de drone als die van de controller goed zijn opgeladen. Vervolgens schakel je het toestel en de zender in. Daarna kun je vanuit het home screen van de DJI GO 4-app de update in gang zetten. Zorg ervoor dat je contact hebt met een wifinetwerk als je wilt voorkomen dat de software via je mobiele data-abonnement wordt gedownload.

Na installatie van de firmware kan het zijn dat je ook nog even de DJI GO 4-app moet updaten om gebruik te kunnen maken van de Waypoints-feature. Voor iOS en Android gaat het om v4.3.12 van de app. (Gebruikers van een CrystalSky-display of Smart Controller zullen nog heel even geduld moeten hebben.)

Via het home screen van DJI GO 4 kun je de firmware-update in gang zetten

Route programmeren

Eenmaal geïnstalleerd vind je de nieuwe feature in het menu met de Intelligent Flight Modes. Je opent de editor door op het icoontje Waypoints te klikken. Vervolgens kom je terecht in een kaartweergave, waar je door middel van taps op het scherm blauwgekleurde waypoints kunt plaatsen. Je voegt net zolang waypoints toe totdat je de gewenste vliegroute op de kaart hebt staan.

Wil je een waypoint verplaatsen? Houd de waypoint dan iets langer ingedrukt en versleep deze naar de gewenste locatie. Een waypoint deleten kan ook, door deze te selecteren en op het prullenbak-icoontje te klikken. Je kunt de vlieghoogte per waypoint eenvoudig aanpassen door eenmaal op de betreffende waypoint te klikken en met je vinger omhoog of omlaag te bewegen.

Kijkrichting en camera-acties

De ‘kijkrichting’ van de drone tijdens de uitvoering van de missie bepaal je door point of interests (POI’s) te plaatsen. Ook dit gaat eenvoudig via de editor. POI’s zijn roze gekleurd. Per waypoint kun je instellen op welke POI de drone zich moet richten. Het is ook mogelijk om de gimbal pitch (hoek van de camera) te variëren per waypoint. Desgewenst kan ook de vliegsnelheid per waypoint ingesteld worden. Tot slot is het mogelijk om een camera-actie te koppelen aan ieder waypoint (foto maken of starten/stoppen met filmen).

Per waypoint kun je o.a. vlieghoogte, gimbal pitch en snelheid aanpassen

Route-instellingen en missies beheren

Via het instellingen submenu kun je vervolgens eenvoudig de kruissnelheid aanpassen en kiezen voor de routetypes Polyline (waarbij de drone rechte lijnen vliegt) of Arc (in dat geval maakt de drone automatisch vloeiende bochten tussen de waypoints). Ook kun je instellen wat de drone moet doen na afloop van de missie of bij signaalverlies: terugkeren naar de opstijglocatie, terugkeren naar het eerste waypoint, stil blijven hangen of landen.

Het Waypoints instellingenmenu

Missies kunnen desgewenst opgeslagen worden zodat ze op een later tijdstip (opnieuw) uitgevoerd kunnen worden. Je kunt missies die zijn opgeslagen in de Task Library een naam geven en desgewenst ook missies verwijderen.

Verschil met apps van derden

Dankzij de nieuwe Waypoint-feature hoef je dus geen apps zoals Litchi of Autopilot te installeren als je waypoint missies wilt uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat de Waypoints-feature van DJI beperkter is dan wat er mogelijk is in bijvoorbeeld Litchi. Zo kun je in Litchi de radius van de bochten bepalen, meerdere foto’s per waypoint laten maken en thuis op een gewone computer via de browser missies voorbereiden.

Daar staat tegenover dat DJI GO 4 een gratis app is. Voor apps van derden moet doorgaans een paar tientjes betaald worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “DJI voegt Waypoints-feature toe aan Mavic 2 (+tutorial)

 • Op het eerste gezicht lijkt het sterk op Flight Plan die Parrot zo’n kleine 3 jaar terug introduceerde (in app aankoop in freeflight pro). Dat werkt, i.c.m. mijn Bebop 2 erg goed. Helaas is deze optie zo te lezen niet voor de Mavic 1 beschikbaar, die ik dus heb.

  Beantwoorden
 • Wanneer is toepassing vd waypoint-app met een chrystalsky scherm te verwachten?
  Weken, maanden?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Waarschijnlijk is dat een kwestie van weken.

   Beantwoorden
 • Ted vd Hooge

  Het blijft jammer dat DJI alleen waypoints toelaat met de drone ingeschakeld,
  Als je waypoints mission klaar is, mag je gelijk een nieuwe accu plaatsen, of de leeggelopen accu opladen

  Beantwoorden
 • Rudy Amalo

  Waypoints vastleggen bij de Yuneec Typhon H is de veiligste manier. Hoe weet je, vanachter je PC, hoe hoog de Waypoints moeten zijn (i.vm. opstakels of hoge bomen, hoogspanningsmasten, enz.). zeker als je deze wilt instellen op een locatie die je niet kent. Ik vind dit niet geweldig. het wordt tjd dat DJI wat dat betreft het Yuneec systeem overneemt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier