MarktPro

Fabrikant van thermische camera’s FLIR neemt dronemaker Aeryon Labs over

Er heeft zich een kleine aardverschuiving in de wereld van de dronethermografie voorgedaan. Fabrikant van warmtebeeldcamera’s FLIR heeft namelijk voor 200 miljoen dollar de Amerikaanse dronebouwer Aeryon Labs overgenomen. Met de overname wil FLIR meer voet aan de grond krijgen in de wereld van drone-inspecties. Vermoedelijk gaat de overname ook consequenties hebben voor de samenwerking tussen FLIR en DJI.

High-performance drones

Aeryon Labs ontwikkelt high-performance drones voor onder andere het Amerikaanse leger, politie-eenheden en zakelijke afnemers. FLIR was al toeleverancier van infraroodsensoren die bij de Skyranger drones geleverd worden. De warmtebeeldcamera’s kunnen onder andere gebruikt worden voor het uitvoeren van industriële inspecties en het zoeken naar vermiste personen. Ook tijdens anti-terrorismeacties en surveillance missies komt de infraroodtechnologie van pas.

Volgens Aeryon Labs-oprichter Dave Kroetsch was de overname een logische stap voor het bedrijf. “We zien dat de business zich ontwikkelt op een manier die we zelf ook al hadden voorzien, namelijk dat de drone niet een product op zich is maar deel uitmaakt van een groter geheel. Op eigen kracht konden we onvoldoende op die trend inspelen, maar samen met FLIR moet dat wel lukken.”

De overname van Aeryon Labs is niet de eerste acquisitie van FLIR in het dronesegment. In 2016 nam FLIR Prox Dynamics over, ontwikkelaar van de kleine Black Hornet nanodrone die voor verkenningswerkzaamheden door legereenheden wordt ingezet, ook door het Nederlandse leger. Die drone is echter niet bedoeld voor commerciële doeleinden.

Gevolgen voor de samenwerking met DJI

Het segment van industriële klanten dat dronegebaseerde thermische inspecties uitvoert werd tot nu toe voornamelijk bediend via DJI. Samen met FLIR ontwikkelde DJI de Zenmuse XT, diens opvolger Zenmuse XT2 en recentelijk de Mavic 2 Enterprise Dual, die een kleine FLIR Lepton infraroodcamera combineert met een RGB-sensor voor daglichtopnamen.

De DJI FLIR Zenmuse XT warmtebeeldcamera

De eigenlijke reden dat FLIR in eigen huis drones gaat ontwikkelen laat zich niet zo moeilijk raden. Het gebruik van Chinese apparatuur door bedrijven en overheden staat steeds meer ter discussie in Westerse landen, vanwege de angst voor het weglekken van gevoelige informatie. En juist in die sectoren is FLIR actief. De afhankelijkheid van DJI zou daarom op lange termijn wel eens negatief kunnen uitpakken voor FLIR.

Het lag dan ook voor de hand dat FLIR in zee zou gaan met een Amerikaanse dronebouwer. Het zal moeten blijken in hoeverre de overname van Aeryon Labs consequenties heeft voor de samenwerking tussen FLIR en DJI, maar we vermoeden dat die samenwerking op een laag pitje zal komen te staan als gevolg van deze acquisitie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier