Deense oppositie stelt kritische vragen over aankoop DJI drones door Defensie
De Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen is ter verantwoording geroepen vanwege het feit dat zijn ministerie drones van dronefabrikant DJI heeft aangeschaft, terwijl er zorgen zijn over het mogelijk weglekken van gevoelige informatie naar Chinese servers. Dat meldt de Deense omroep TV2. De oppositie wil dat de minister tot in detail aangeeft waarvoor de drones gebruikt gaan worden.
Angst voor spionage
De vrees dat drones van DJI door de Chinese overheid misbruikt kunnen worden om te spioneren in andere landen was enige tijd geleden in de VS aanleiding om een verbod uit te vaardigen op het gebruik van de apparatuur van DJI door legereenheden. Ondanks de verklaring van DJI dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om de informatieveiligheid te garanderen is de Deense oppositie niet blij met de aankoop van 25 drones door de krijgsmacht.
De Deense Volkspartij begrijpt niet hoe de minister de beslissing heeft kunnen nemen om apparatuur uit China aan te schaffen, zeker niet nu dat het land onder vuur ligt vanwege cyberspionage en het al dan niet onbedoeld weglekken van informatie op servers van Chinese bedrijven naar de inlichtingendiensten aldaar. Ook de socialistische partij en de eenheidspartij zijn niet gerust op het gebruik van Chinese drones en onderschrijven de kritiek.
Lijst van taken
Volgens minister Frederiksen worden de drones niet gebruikt voor gevoelige missies, maar bijvoorbeeld voor het inmeten van gebieden en inspecties van dakgoten. De oppositie denkt echter dat het toch denkbaar is dat de Chinese overheid door de inzet van drones door defensie gevoelige informatie kan verkrijgen, en eist dat de minister een gedetailleerd overzicht opstelt van de taken waarvoor de drones mogelijk gebruikt gaan worden.
Ook onafhankelijke analisten maken zich zorgen over de aanschaf van Chinese drones. “Als u deze technologie koopt voor beveiligingsdoeleinden, loopt u een groot risico. In tegenstelling tot militair ontwikkelde drones, is er niet dezelfde controle over de gegevens met deze drones”, stelt Hans Peter Michaelsen van het Centrum voor Militaire Studies aan de Universiteit van Kopenhagen.