Micro Drone 4.0: speelgoeddrone met gimbalgestabiliseerde HD camera en AI processor

Op Indiegogo is een crowdfundcampagne van start gegaan voor de Micro Drone 4.0, een zeer compacte drone die ondanks het lage gewicht van 150 gram gimbalgestabiliseerde videobeelden, tracking shots op basis van kunstmatige intelligentie en vliegtijden van een klein kwartier belooft. Binnen een paar dagen werd het streefbedrag van $75.000 gehaald, terwijl de campagne nog een maand te gaan heeft. Interessant is dat de drone door zijn lage gewicht als speelgoeddrone wordt gezien in de aankomende Europese regelgeving, waardoor er amper eisen aan de vluchtuitvoering worden gesteld.

Voordeel van de twijfel

Het is alweer even geleden dat we aandacht besteedden aan een crowdfundcampagne voor een nieuw type drone. Deels heeft dat te maken met het feit dat de hype rond drones een beetje voorbij is en er niet zo heel veel campagnes voor drones meer verschijnen op platformen als Indiegogo en Kickstarter. Een andere belangrijke reden is het feit dat bijna alle crowdfundcampagnes voor drones uitliepen op een fiasco, waardoor we wat kritischer zijn gaan kijken naar dergelijke campagnes.

Onze aandacht werd echter getrokken door een nieuwe campagne op Indiegogo, voor de Micro Drone 4.0. Binnen enkele dagen heeft deze campagne al ruim 100.000 dollar opgeleverd, flink meer dan het oorspronkelijke streefbedrag van 75.000 dollar. De belofte van de Micro Drone 4.0 liegt er dan ook niet om: “A palm-sized autonomous drone under $200 that captures smooth aerial video.”

Het scheelt dat de partij achter de campagne – het Britse bedrijf Extreme Flyers – eerder met goed gevolg drones heeft gecrowdfund en op de markt bracht, eveneens onder de naam Micro Drone. Dat waren weliswaar eerder speelgoeddrones dan serieuze cameradrones, maar toch: het bedrijf heeft ervaring met ontwikkeling, productie, logistiek en sales. Vandaar dat we de campagne voor de Micro Drone 4.0 het voordeel van de twijfel geven en er hier aandacht aan besteden.

Onder de Europese 250 gram-grens

Ondanks het geringe formaat is het de bedoeling dat de Micro Drone 4.0 voorzien wordt van flink wat hightech snufjes. Denk aan een twee-assige gimbal en elektronische correctiealgoritmen voor de beeldstabilisatie, een 1080p HD camera met Sony sensor, diverse intelligente vliegfuncties zoals POI en een digitale barometer plus een optical flow sensor voor de positionering op het horizontale en verticale vlak.

Dat alles wordt aangedreven door een snelle Qualcomm-processor die specifiek ontwikkeld werd voor drones, met beeldherkenningsalgoritmen van Neurala om tracking shots zoals Cable Cam en 360° Degree Orbit mogelijk te maken. De vliegtijd zou tegen de 13 minuten bedragen op één acculading.

Het meest interessante aspect aan deze kleine drone is dat het machientje inclusief accu slechts 150 gram weegt. Dat is ruim onder de 250 gram-grens zoals die in de aankomende Europese regelgeving is vastgelegd (klasse C0, betreffende speelgoeddrones). Dat betekent dat er amper eisen worden gesteld aan de manier waarop er met de drone gevlogen wordt. Ofwel: je kunt gerust luchtopnamen maken van je huis (wel even op de privacy van de buren letten) of ermee boven mensen vliegen.

Een camera aan de onderkant zorgt voor de relatieve positiebepaling

Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste is de Micro Drone 4.0 niet voorzien van een GPS-ontvanger. Je bent dus afhankelijk van de optical flow sensor om te voorkomen dat de drone met de wind meegevoerd wordt, en return to home zit er niet in.

Ten tweede wordt de drone aangedreven door traditionele elektromotortjes, met koolborstels. Die zijn minder precies en betrouwbaar dan de brushless DC-motoren die je in grotere drones aantreft.

Ten derde wordt de drone bestuurd via het wifi signaal van je smartphone, waardoor het bereik beperkt is tot enkele tientallen meters (met de optionele controller wordt dat zo’n 200 meter).

Prijs en releasedatum

Al met al zijn we erg benieuwd naar de drone, die volgens plan medio 2019 op de markt zou moeten verschijnen. Als je nu via Indiegogo voorintekent op de drone betaal je slechts 125 dollar voor één exemplaar, te leveren in juni. De uiteindelijke verkoopprijs wordt 200 dollar.

Traditiegetrouw willen we je wel waarschuwen dat deelname aan een crowdfundcampagne geen enkele zekerheid biedt: het kan goed zijn dat de drone uiteindelijk nooit verschijnt of niet waarmaakt wat er beloofd wordt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Micro Drone 4.0: speelgoeddrone met gimbalgestabiliseerde HD camera en AI processor

 • 27 augustus 2019 om 11:16
  Permalink

  Kan die drone alleen in 30 frames per seconde opnemen? Dat zou jammer zijn als je de beelden wilt gebruiken in een PAL-project aangezien omzetten v. 30 naar 25 frames bij mijn weten vaak haperingen geeft.

  Beantwoorden
 • 29 juni 2020 om 15:05
  Permalink

  Snel vergeten deze drone! De levering van de drone loopt inmiddels meer dan een jaar achter op de planning. Er blijken allerlei extra importkosten te moeten worden betaald door “backers” (niet vermeld in de campagne). De specificaties zijn ernstig naar beneden bijgesteld (nog slechts 5Mp en 8 minuten vluchtduur). Vernon Kerswell, de CEO reageert op geen enkele vraag of verzoek om informatie. Sinds januari 2019 is er geen enkele video of bewijs gepost over de voortgang van de ontwikkeling van deze drone.

  Als je de drone, 3 extra batterijen, controller en importkosten meerekent kom je als snel op minimaal 300 euro uit, zeker geen koopje dus.

  Mijn advies: gauw vergeten dit project!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier