Nieuws

Flink wat drones boven Super Bowl-stadion gespot ondanks vliegverbod

Het tijdelijke vliegverbod dat in de aanloop naar de Super Bowl boven het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta is ingesteld lijkt weinig indruk te maken op dronevliegers. Afgelopen dagen namen FBI-agenten al een aantal drones in beslag. De bestuurders ervan wacht een boete en mogelijk celstraf. De finale zelf vindt op zondag plaats.

Veiligheidsmaatregelen

De Super Bowl is de finale van het American Football-seizoen. Traditiegetrouw trekt de wedstrijd tienduizenden bezoekers. In verband met de veiligheid zijn er talloze beveiligingsmaatregelen genomen, waaronder een tijdelijk vliegverbod voor drones.

De angst is dat de drones in botsing komen met één van de helikopters die tijdens de wedstrijd boven het stadion vliegen. Ook is men beducht voor drones waarmee aanslagen gepleegd kunnen worden. “Het is voor ons onmogelijk om vanaf de grond te zien of een drone door een goedbedoelende maar onwetende dronepiloot of door een terrorist wordt bestuurd. ”

Boetes en gevangenisstraffen

Om het droneverbod te handhaven is onder andere de FBI ingeschakeld. Afgelopen dagen werd er al een half dozijn dronevliegers in de omgeving van het stadion gearresteerd. De piloten riskeren boetes en zelfs gevangenisstraffen. “Als een bestuurder de controle verliest over een drone, kan die een menigte raken en ernstig letsel veroorzaken’’, aldus een woordvoerder van de FBI.

De tijdelijke No Drone Zone werd onder meer via reclamespotjes van de FAA onder de aandacht gebracht van bezoekers aan het sportevenement. Professionele vliegers werden middels een NOTAM op de hoogte gebracht van de luchtruimrestrictie.

(coverfoto: Google Earth)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier