GeruchtMarkt

‘Intel Duitsland ontslaat meer dan 50 medewerkers dronedivisie’

Chipmaker Intel heeft naar verluidt meer dan 50 personeelsleden ontslagen die werkzaam waren bij de Duitse dronedivisie van het bedrijf. De ontslagronde vond volgens de bron van het nieuws eind 2018 plaats. Waarschijnlijk gaat het om personeelsleden van het in 2016 overgenomen bedrijf Ascending Technologies, ontwikkelaar van de Falcon 8 inspectiedrone.

Serie investeringen

In de afgelopen paar jaar heeft Intel flink wat investeringen gedaan in dronebedrijven en -technologieën. Zo investeerde het bedrijf eind 2015 maar liefst 60 miljoen dollar in Yuneec, gevolgd door de acquisitie van AscTec in het vroege voorjaar van 2016. Al snel volgen er demonstratie van drones die obstakels konden ontwijken en drones die in formatie konden vliegen.

AscTec’s paradepaardje was ten tijde van de overname de Falcon 8 inspectiedrone, die gekenmerkt wordt door een gimbalsysteem waarbij de camera zowel omlaag als omhoog kan draaien. De drone is daardoor onder meer geschikt voor het inspecteren van bruggen, halverwege 2017 niet geheel toevallig ook één van de showcases van Intel.

Niet alle investeringen bleken succesvol: de samenwerking met Yuneec draaide uit op een fiasco, iets wat de toenmalige CEO de kop kostte. Ook aan de kant van het overgenomen AscTec werd het stil: het Falcon 8-platform werd uiteindelijk ondergebracht bij Topcon.

Intel zelf leek zich ondertussen meer en meer te richten op de fameuze droneshows, waarbij het bedrijf honderden drones gelijktijdig in de lucht brengt en lichtshows laat uitvoeren. Het waren drones van Intel die ook dit jaar weer de Super Bowl opluisterden en die afgelopen zomer in formatie boven het IJ vlogen.

Focus op chips

Waarom Intel heeft gesneden in het personeelsbestand is nog niet duidelijk; het bedrijf heeft nog geen officiële reactie gegeven. Ons vermoeden is dat Intel zich alleen nog wil richten op de productie van chips die in drones worden gebruikt, iets wat ook valt af te leiden uit de overname van het Israëlische bedrijf Movidius, wiens Myriad-chip ook terug te vinden is in drones van DJI.

Wat de toekomst is van de Falcon 8 is op dit moment onduidelijk. De drone heeft nog altijd een kleine schare enthousiaste gebruikers, maar de vraag is of er voldoende vraag is naar het platform om de verdere ontwikkeling zeker te stellen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier