Pro

Frans bedrijf heeft Europese primeur met zelfstandig vliegende surveillance-drone

Het Franse bedrijf Azur Drones heeft als eerste Europese drone-operator toestemming gekregen om zonder bijzijn van een dronepiloot een autonome drone te laten vliegen. De drone in kwestie start automatisch vanuit een box en zal worden ingezet voor surveillancedoeleinden. Na het uitvoeren van iedere missie keert de drone zelfstandig terug naar de box om daar weer opgeladen te worden.

Primeur

De goedkeuring voor de autonome vluchten werd verleend door het Franse Directorate-General for Civil Aviation (DGAC). Het is voor het eerst dat een bedrijf toestemming krijgt om dronevluchten uit te voeren waarbij de drone niet wordt bestuurd door een piloot. In plaats daarvan volstaat het dat een operator op afstand meekijkt via een live HD videoverbinding. Die beelden kunnen desgewenst doorgegeven worden aan een meldkamer.

De drone waarmee gevlogen betreft het Skeyetech-systeem. Met de drone mag niet alleen buiten het zicht van de operator (BVLOS) worden gevlogen, ook nachtvluchten en vluchten boven bebouwing zijn toegestaan. Doel is om bepaalde gebieden in de gaten te houden (surveillance) of om in het geval van een alarmering poolshoogte te nemen (monitoring).

Aan de goedkeuring ging 18 maanden van intensieve samenwerking met de Franse luchtvaartautoriteit vooraf. Daarbij werden allerlei factoren op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit onder de loep genomen.

‘Historisch moment’

Volgens Azur Drones-directeur Jean-Marc Crépin is de goedkeuring een historisch moment voor de civiele drone-industrie in Europa. “Hiermee ontstaan heel nieuwe mogelijkheden die tot op heden buiten bereik lagen door de complexe implementatieprocessen aangaande autonome drone-operaties.”

Normaal gesproken is één van de vereisten voor de uitvoering van een drone-operatie dat de vlucht wordt uitgevoerd door een daartoe bevoegde persoon, die vrij zicht heeft op het toestel (VLOS). Ook in Nederland is die bepaling opgenomen in de wet. De bepaling brengt grote beperkingen met zich mee als het gaat om de inzet van autonoom vliegende drones.

In Nederland experimenteren onder andere Delft Dynamics en Mapture.ai met autonome dronebox-systemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier