Pro

Kop van Noord-Holland krijgt proeftuin voor landbouwdrones

Agrariërs in de regio Noord-Holland Noord die aan de slag willen met een drone krijgen binnenkort ondersteuning vanuit een nieuw te ontwikkelen Agri Drone-centrum. Het initiatief is genomen door samenwerkingsverband GreenPort Noord-Holland Noord. Het doel is dat ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden gezamenlijk een impuls geven aan vernieuwing in de agrarische sector.

Kennis, techniek en praktijk

De wens voor een Agri Drone-centrum leefde vooral bij ondernemers. Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon: “Doel van dit project en de zes andere initiatieven is vooral het agri-onderwijs beter te laten aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven.” Hij wijst hierbij op de vele technologische vernieuwingen in de agrarische sector. “De behoefte aan goed geschoold personeel groeit.”

Coördinator Carolina Deelen van GreenPort NHN: “Dit project staat nog helemaal in de kinderschoenen. We gaan eerst kennis verzamelen. Deskundigen nodigen wij hierbij van harte uit om te reageren. In het Agri Drone-centrum moeten kennis, techniek en praktijk samen komen en elkaar versterken.”

Gerichte landbouw bedrijven

Kweker Martijn van den Berg uit ’t Zand is enthousiast over het initiatief: “Voor precisielandbouw worden deze vliegtuigjes belangrijk. Vanuit de lucht zie je dingen die je anders niet ziet. De behoefte aan bijvoorbeeld kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kan je dan beter vaststellen. Gerichte landbouw bedrijven.”

Eén van de deelnemers aan het project is landbouwer en dronepiloot Richard Kunis uit Westbeemster. Vorig jaar is hij begonnen met inspectievluchten boven landbouwgewassen. Op verzoek van bedrijven verzamelt hij waardevolle data. Kunis is aangesloten bij de landelijke vereniging Dronewerkers. “Wij zijn de loonwerkers van de toekomst.”

Meer lezen over de mogelijkheden die drones bieden voor de landbouwsector? Lees het interview: ‘Drones tillen precisielandbouw naar nieuwe hoogte

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kop van Noord-Holland krijgt proeftuin voor landbouwdrones

  • Nu nog de wetgeving zo aanpassen dat er in Noord-Holland ook te vliegen valt voor die agrariërs. Met die 30km no-flycirkel om Schiphol heen (terwijl de wetgeving zegt dat je slechts 4km van vliegvelden weg moet blijven), grote no-fly zone rondom Amsterdam en alle Natura2000 gebieden waar je niet mag vliegen blijft er soms maar weinig over, tenzij je in de kop van Noord-Holland alleen boven de landbouwgronden zelf vliegt. Aan- en afvliegen is al lastig.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier