ProReview

Mavic 2 Enterprise Dual review: prima inzetbaar voor ongecompliceerde kwalitatieve thermische inspecties

Uit ons laatste marktonderzoek bleek dat het uitvoeren van (thermografische) inspecties één van de vaakst genoemde professionele toepassingen van drones is. Het is dan ook niet zo gek dat het aanbod van drones in dit marktsegment snel toeneemt. De nieuwe DJI Mavic 2 Enterprise Dual combineert een FLIR-camera met een RGB sensor waardoor de drone multi-inzetbaar wordt. Is deze compacte drone een alternatief voor veel grotere systemen? Samen met thermograaf Koen Gordijn reden we met warme belangstelling naar Skytools om de drone nader te bekijken.

Bekijk eerst deze korte videobespreking van de Mavic 2 Enterprise Dual:

Miniaturisering

Een belangrijke trend in de wereld van professioneel gebruikte drones is dat zowel de toestellen als de payloads alsmaar kleiner worden. Deze miniaturisering heeft een aantal belangrijke voordelen: niet alleen is de apparatuur eenvoudiger te vervoeren naar de locatie waar gevlogen moet worden, een kleine en lichte drone is ook inherent veiliger en vaak sneller gebruiksklaar te maken dan grotere systemen. Dat in combinatie met steeds langere vliegtijden en betere cameraprestaties leidt ertoe dat compacte drones gemeengoed worden in de zakelijke sector.

DJI zette die trend in met de oorspronkelijke Mavic Pro, die vanwege zijn formaat en prestaties niet alleen enthousiast werd omarmd door recreatieve vliegers, maar ook door professionele gebruikers. Dat gold daarna voor de Mavic 2 en zeker ook voor de Mavic 2 Enterprise, die de mogelijkheid biedt om extra accessoires te bevestigen, zoals een LED spotlight of luidspreker, die vervolgens op afstand bediend kunnen worden.

Even leek het erop dat de uitbreidingspoort van de Mavic 2 Enterprise ook gebruikt zou kunnen worden om een infraroodcamera te monteren, maar dat bleek niet het geval. In plaats daarvan kwam DJI onlangs met de Mavic 2 Enterprise Dual, waarbij de zoomcamera van de gewone Enterprise is vervangen door een dubbele camera met naast elkaar een infrarood- en RGB-sensor.

Samenwerking met FLIR

De infraroodcamera werd ontwikkeld in samenwerking met FLIR. Eerdere warmtebeeldcamera’s van dit bedrijf kwamen in de vorm van de Zenmuse XT en Zenmuse XT2 op de markt, bedoeld voor gebruik in combinatie met de Inspire 1 respectievelijk Matrice-serie drones. Zeker in het geval van de XT2 wordt de drone vaak ook uitgerust met een tweede RGB camera, al dan niet met 30x zoom, zodat waargenomen ‘hot spots’ tot in detail bekeken kunnen worden. Dan praat je echter over systemen van tienduizenden euro’s en relatief complexe operationele processen.

Het idee achter de Mavic 2 Enterprise Dual is dat het maken van thermografische opnamen in combinatie met daglichtopnamen niet langer het domein hoeft te zijn van zeer gespecialiseerde en kapitaalkrachtige drone-operators. Tot op zekere hoogte dan, want de FLIR Lepton infraroodsensor in de Enterprise Dual heeft een veel lagere resolutie dan de XT2: 160×120 pixels, tegenover de 640×512 pixels van laatstgenoemde camera.

Toch stelt DJI dat de warmtebeeldcamera van de Mavic 2 Enterprise Dual beelden oplevert die goed te interpreteren zijn door de gebruiker, doordat het beeld van de RGB camera (die een resolutie van 12 megapixels heeft) gesuperponeerd wordt over de lage resolutie infraroodopnamen. Daardoor komen contouren van objecten alsnog herkenbaar in beeld. FLIR noemt dat Multi-Spectral Dynamic Imaging (MSX).

De RGB- en infraroodsensoren zijn in één cameramodule verwerkt

Specificaties

Bij het uitpakken van de Mavic 2 Enterprise Dual – die in een stevige flight case geleverd wordt – is er op het eerste gezicht geen verschil te ontdekken met de gewone Enterprise uitvoering van de Mavic 2, de cameramodule uitgezonderd. Ook deze Dual-editie wordt geleverd met de drie Enterprise-accessoires: LED beacon, LED spotlight en luidspreker. De controller en (self-heating) accu zijn verder gelijk aan die van de Mavic 2 Enterprise.

Over de drone zelf kunnen we kort zijn. De specificaties en vliegeigenschappen zijn namelijk gelijk aan die van de Mavic 2 Enterprise, die we eerder hebben getest. Denk aan ruim 25 minuten vliegtijd, obstakeldetectie rondom, een relatief lage geluidsproductie dankzij de speciaal gevormde propellers, en een MTOW van ca. 900 gram. Dat betekent dat de drone onder het ROC-light gevlogen kan worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Matrice 200 met Zenmuse XT2. Geen onbelangrijk detail voor partijen die de drone beroepsmatig willen inzetten!

Het grootste verschil zit hem uiteraard in de beeldregistratie. Op de langs drie assen gestabiliseerde gimbal vinden we een cameramodule met twee lensopeningen: één voor de FLIR Lepton camera met een resolutie van 160×120 pixels, en de 12 megapixel RGB-sensor. Deze is voorzien van een lens met vaste brandpuntsafstand: optisch inzoomen in de daglichtweergave is er dus niet bij.

Bedienen doe je de drone met de DJI Pilot-app. Dat is zeg maar een afgeslankte versie van DJI GO 4, zonder de talloze toeters en bellen die je in die app vindt. De focus is op vliegen en het bedienen van de camera zonder dat je verdwaalt in allerlei opties en menu’s.

De Mavic 2 Enterprise Dual wordt bediend met de DJI Pilot-app

Cameraprestaties

Zoals eerder aangehaald beschikt de Mavic 2 Dual Enterprise over een infraroodcamera met een nogal lage resolutie. Dat nadeel wordt deels teniet gedaan door de MSX-technologie van FLIR, waarbij details die de RGB-camera vastlegt als het ware geprojecteerd worden op het infraroodbeeld. Daardoor is het veel beter mogelijk om details te ontwaren, alhoewel je moet uitkijken dat die details niet worden aangezien voor temperatuurverschillen.

In de Pilot-app kun je voor drie verschillende weergaven kiezen: daglichtweergave, alleen IR, of MSX (combinatie van beiden). In de IR of MSX-weergave is het mogelijk om uit verschillende kleurenpaletten te kiezen: HotSpot, Rainbow, Gray, HotMetal en ColdSpot. Welk palet je kiest hangt af van de toepassing: het Rainbow-palet is ideaal om subtiele temperatuurgradaties weer te geven, terwijl HotSpot zich bijvoorbeeld leent voor het snel identificeren van elementen die relatief veel warmer zijn dan hun omgeving.

Het is mogelijk om de warmtebeelden in verschillende kleurenpaletten weer te geven

Naar de keuze uit diverse palette zijn er verschillende instelmogelijkheden zoals Isotherm (om bepaalde temperatuurranges uit te lichten, om zodoende bijvoorbeeld mensen of vuurhaarden sneller op het spoor te komen), Gain Mode (gevoeligheid van de infraroodregistratie) en Temperature Alert (waarbij bij een akoestisch signaal wordt gegeven zodra er een element boven een bepaalde temperatuur wordt waargenomen).

De gemaakte videobeelden en foto’s worden 2x opgeslagen: zowel de RGB data als de infrarooddata wordt bewaard. Het is goed om op te merken dat de keuze voor IR of MSX weergave ook doorwerkt in de opslag van de thermische beelden. Helaas is het niet mogelijk om radiometrische jpeg bestanden op te slaan: de beeldweergave moet dus tijdens het vliegen aangepast worden, het is niet achteraf mogelijk om de weergave aan te passen.

De opnamen worden weggeschreven naar een microSD-kaartje of naar het interne geheugen van 24 GB geheugen, in het laatste geval desgewenst beschermd door een wachtwoord.

De Mavic 2 Enterprise Dual kan voorzien worden van een accessoire, zoals deze LED spotlight

Conclusie

Om tot een goede conclusie te komen vroegen we thermograaf Koen Gordijn om onze bevindingen te valideren. Samen met de relatief lage infraroodresolutie betekent het feit dat er geen radiometrische jpegs kunnen worden opgeslagen volgens Gordijn dat de mogelijkheden om de Mavic 2 Enterprise Dual in te zetten voor kwantitatieve (absolute) temperatuurmetingen beperkt zijn.

Dat neemt niet weg dat de Mavic 2 Enterprise Dual zeker toegepast kan worden voor inspectiewerk. Gordijn: “Voor ongecompliceerde kwalitatieve inspecties is de Mavic 2 Enterprise Dual prima inzetbaar, zolang de drone niet al te hoog vliegt in verband met de lage resolutie. Het feit dat de drone zo klein is en snel vliegklaar te maken is, maakt deze drone zeker interessant voor bepaalde toepassingen. Denk aan het opsporen van defecte cellen in zonnepanelen of het waarnemen van warmtebruggen bij gebouwen.”

Branches die ook belangstelling zullen hebben voor de Mavic 2 Enterprise Dual zijn de bewakingsindustrie en hulpdiensten, denkt Gordijn. “Vooral voor opsporing van mensen, surveillance van bedrijfsterreinen ‘s nachts (de SORA voor het uitvoeren van nachtvluchten zit in de pijplijn) kan dit systeem zeer handig en praktisch zijn.”

Prijs en beschikbaarheid

De Mavic 2 Enterprise Dual is verkrijgbaar bij een beperkt aantal dealers die zich op de zakelijke markt richten, waaronder Skytools. De adviesverkoopprijs is € 2.899,-. De drone kan bij Skytools desgewenst inclusief PH-registratie worden geleverd. Het is bij Skytools ook mogelijk om de Mavic 2 Enterprise Dual te huren of leasen.

Meer lezen over de (on)mogelijkheden van thermische inspecties met behulp van drones? Lees ons achtergrondartikel: ‘Interpretatie van thermische dronedata vergt specialistische kennis’ 

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Mavic 2 Enterprise Dual
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier