Onderzoek

Japans smart drone-systeem herkent en lokaliseert verdachte persoon in stadionpubliek

In Japan is een prototype van een drone gedemonstreerd die vliegend boven een stadion een verdachte persoon in het publiek kan herkennen. Een tweede drone vliegt vervolgens automatisch naar de vermoedelijke locatie van de verdachte om een preciezere plaatsbepaling uit te voeren. Het systeem werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI).

Smart Drone Stadium Security

Het Human Detecting Smart Drone Stadium Security-systeem werd in samenwerking met het Japanse beveiligingsbedrijf SECOM en telecombedrijf KDDI ontwikkeld door Terra Drone. Tijdens een demonstratie eind november vorig jaar in het Saitamastadion werd getoond hoe de twee drones met elkaar samenwerken om een verdachte persoon te herkennen en te identificeren.

Beide drones zijn voorzien van camera’s waarmee gespeurd wordt naar verdachte personen. De herkenning vindt realtime plaats door middel van AI. Via een 4G verbinding staan de drones met elkaar en met het commandocentrum in contact. Zodra de hoogvliegende drone een verdachte persoon opmerkt, krijgt de centrale een seintje en vliegt de tweede drone zelfstandig op de verdachte af om de locatie te bepalen.

Nieuw vluchtmanagementsysteem

Om ervoor te zorgen dat de laagvliegende drone veilig door het stadion kan vliegen werd gebruik gemaakt van een nieuw vluchtmanagementsysteem, dat een 3D kaart van de omgeving combineert met actuele weergegevens en beschikbaarheid van het 4G-signaal. Op basis daarvan wordt automatisch bepaald of de drone veilig zijn missie kan uitvoeren.

Het systeem is bedoeld om terroristische aanslagen te voorkomen om stadionverboden te handhaven. De ontwikkelaars denken ook dat het systeem ingezet kan worden tijdens noodsituaties. Het onderzoeksproject ging in 2017 van start en duurt nog tot 2021. In totaal is er 25 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor het project.

In 2015 presenteerde SECOM al een security drone die automatisch achter indringers aan kan gaan, bedoeld voor de beveiliging van industrieterreinen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier