InterviewVideo

Kijken: Arctic Circle Trails commercial, geschoten met Inspire 2, FPV drone & RED Epic W (+interview)

Komende zomer vindt in Zweeds Lapland de eerste editie plaats van de Arctic Circle Trails, een reis voor trailrunners waarbij de deelnemers vanwege het onbegaanbare landschap op de startlocaties gedropt worden door middel van helicopters en speedboten. Filmmaker Maarten Slooves werd gevraagd om de commercial te maken. Daarbij maakte hij onder andere gebruik van een Inspire 2 en een FPV drone.

Hoe kwam het project tot stand?

“Arctic Circle Trails is een zeer unieke reis voor trailrunners in Zweeds Lapland. Omdat het landschap vrij onbegaanbaar is zullen de deelnemers op de startlocaties gedropt worden door middel van helicopters en speedboten, een ervaring op zichzelf. In de zomer van 2019 zal de eerste reis starten, dus voor de promotie van deze reis was een commercial nodig. Ik ben gevraagd door de organisatie om een video van ongeveer 1 minuut te produceren. Challenge: de video moest in slechts twee dagen geschoten worden waarbij er tussen de opnamelocaties veel mobilisatietijd nodig was.”

Wat was je aanpak?

“In creative en inhoudelijke samenwerking met Roderik Patijn hebben we een filmplan opgesteld. Zo hadden we scherp welke soort beelden er nodig zouden zijn om het verhaal te kunnen vertellen. Hoewel het in dit geval verleidelijk was om het prachtige landschap centraal te laten staan, wilden we juist het perspectief van een renner illustreren. Wat gaat er in iemands hoofd om tijdens een lange trailrun? Wat is the zone? Wat voel je? Dit soort vragen onderzoeken we met de kijker, terwijl het landschap ondersteunend is.

Roderik heeft op lokatie de cinematografie opgepakt, terwijl ik mij kon focussen op regie en aerial cinematografie. Uiteindelijk was ik erg blij met die aanpak, want door mobilisatietijd tussen locaties en de weersomstandigheden bleef er uiteindelijk een kleine 6 uur over om effectief te kunnen filmen.”

Met welke apparatuur heb je gewerkt?

“Roderik filmde met een RED EPIC W 8K. Ik had een Inspire 2 met Zenmuse X7 en een FPV drone met GoPro Hero 6. De voornaamste reden om voor de X7 te gaan was de uitmuntende beeldkwaliteit en mogelijkheid om lenzen te wisselen. Aangezien de renner centraal moest komen te staan, geven lange lenzen de mogelijkheid om de aandacht te vestigen op de renner.

De Inspire 2 heeft zeer goed gepresteerd, ondanks de harde wind op sommige plekken. Bijvoorbeeld boven op een berg stond een stevige wind met vlagen boven de 5 Beaufort. Hoewel het met opstijgen en landen goed opletten is, heb ik in de lucht geen problemen ondervonden. Het meest ideaal is om een partner te hebben die ervaren is met hand launching and retrieving. Als dat niet voor handen is, is het de kunst om bij het opstijgen de achterkant in de wind te wijzen en de drone naar achteren te laten tilten tijdens de launch om de camera zo snel mogelijk bij de grond vandaan te hebben. Zodra de drone los is van de grond veel thrust omhoog tot een aantal meter zodat er geen kans is om door een windvlaag de grond te raken. Bij het landen de achterkant ook tegen de wind in, zodat de camera niet als eerste de grond raakt. Landen moet dan zeer geleidelijk waarbij je goed rekening houd met eventuele windvlagen.

De FPV (First Person View) drone was een Dquad Addiction frame met TBS powercube. Ik wist dat er een zeer dynamische en snel shot nodig was in de edit die ik voor ogen had. Met de FPV drone kon ik laag over het landschap met hoge snelheid vliegen om het shot te maken.”

Welke tips heb je voor mede-dronepiloten?

“Veel oefenen. Heel veel oefenen. Moderne drones maken het ons steeds gemakkelijker om zonder gedegen kennis toch mooi beeld te maken. Maar vooral wanneer situaties complexer worden of als een situatie veranderd tijdens de vlucht, is het goed om terug te kunnen vallen op ervaring en kennis. Zeker wanneer er onder druk gepresteerd moet worden.”

Maarten Slooves (Instagram: maartenfilms) is een regisseur, cinematograaf en dronepiloot. In zijn werk focust hij zich op het vastleggen van authentieke situaties op een cinematische wijze.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier