Franse toerist riskeert celstraf na dronevlucht over parlement Myanmar

Een 27-jarige toerist uit Frankrijk is gearresteerd omdat hij met zijn drone over het Myanmarese parlement in Naypyidaw heeft gevlogen. De man riskeert een celstraf van drie jaar. De Franse ambassade heeft de arrestatie van de dronevlieger bevestigd en onderzoekt nu de mogelijkheden om de man vrij te krijgen. Het is niet voor het eerst dat er in Myanmar iemand in de cel belandt na het maken van een dronevlucht.

Drone niet aangegeven

Volgens een woordvoerder van de Birmese politie is de man opgepakt omdat hij zijn drone niet heeft aangegeven bij binnenkomst in het land, niet zozeer vanwege de dronevlucht zelf. Het recreatief gebruik van drones in Myanmar is vergunningplichtig.

Twee jaar geleden werden een drietal Turkse journalisten en een lokale chauffeur opgepakt omdat zij ook met een drone opnamen hadden gemaakt van het parlementsgebouw. De verslaggevers kregen uiteindelijk een celstraf van twee maanden opgelegd.

Gevoelige locaties

Naast de vergunningplicht voor drones geldt er in Myanmar ook een verbod op het vliegen met drones nabij overheidsgebouwen, vliegvelden, tempels en gevangenissen. Het gebruik van drones in hoofdstad Naypyidaw ligt sowieso gevoelig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier