Pro

Minister geeft groen licht voor Agri Drone Port bij Reusel

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft goedkeuring verleend voor de opening van misschien wel het kleinste vliegveld van Nederland, namelijk de Agri Drone Port bij Reusel (Noord-Brabant). Het veld is bedoeld als uitvalsbasis voor testvluchten met landbouwdrones. Initiatiefnemer is landbouwer Jacob van den Borne, die zich sterk maakt voor precisielandbouw.

Proeftuin voor de Precisielandbouw

Door middel van drones wil Van den Borne beter inzichtelijk krijgen wat er op zijn land gebeurt. Het doel is om het rendement van zijn aardappelakkers te verbeteren, dankzij de inzet van moderne technologieën. Om ook collega-akkerbouwers te laten profiteren van die kennis nam Van den Borne het initiatief voor de Proeftuin voor de Precisielandbouw.

Door middel van drone mapping wil Van den Borne met enige regelmaat opnamen maken van zijn velden. Daartoe is het wel noodzakelijk om met drones te mogen vliegen, iets wat nabij vliegveld Eindhoven en een helikoptertestgebied in België niet zomaar mogelijk was.

Het vlieggebied van Agri Drone Port Reusel. De geel gemarkeerde gebiedjes betreft de feitelijke luchthavengebieden.

Verklaring veilig gebruik luchtruim

Om toch met drones te kunnen vliegen nabij Reusel heeft de provincie Noord-Brabant toestemming verleend voor de vorming van een aantal minuscule vliegveldjes van elk een paar vierkante meter voor drones, Agri Drone Port Reusel. Op 5 februari gaf ook de minister een Verklaring veilig gebruik luchtruim RPAS luchthaven af, waardoor het testveld officieel in gebruik genomen kan worden.

“Voor ons als Praktijkcentrum is dit een belangrijke stap, de inzet van drones heeft al aangetoond dat je met minder milieubelasting dezelfde opbrengsten kan bereiken. Dit willen we met deze regeling serieuzer met meer typen drones en partners gaan onderzoeken en aantonen”, aldus de initiatiefnemer.

Meer lezen over de mogelijkheden die drones bieden voor de landbouwsector? Lees het interview: ‘Drones tillen precisielandbouw naar nieuwe hoogte

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Minister geeft groen licht voor Agri Drone Port bij Reusel

 • Zie de inhoud van de Verklaring Veilig Gebruik in Staatscourant 2019, 7388. Daaruit blijkt dat dit GEEN drone testluchthaven is waarbij ‘iedereen met een drone tot 150 kg mag vliegen’. Het gaat hier om een ‘gewone’ drone luchthaven. Het is een misvatting dat hiermee inhoud is gegeven aan het voornemen om de regelgeving zodanig te wijzigen dat drone testluchthavens kunnen worden gerealiseerd met daarboven een soort vrij luchtruim, exclusief toegankelijk voor het uitproberen van drones. De wetgeving (4 amvb’s) is ongewijzigd.
  De regeling van de provincie in combinatie met de verklaring veilig gebruik luchtruim van de minister (via ILT), maakt het planologisch / milieutechnisch mogelijk om te starten en landen met een drone boven 25 kg MTOM zonder TUG ontheffing. De andere noodzakelijke vergunningen, zoals bewijs van inschrijving, bewijs van luchtwaardigheid, vliegbewijs RPA-L en ROC blijven hier nodig. Dat is vergelijkbaar met een willekeurige andere luchthaven waar vliegtuig, bestuurder en operator ook altijd zelf een vergunning nodig hebben om van luchthaven en luchtruim gebruik te mogen maken.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Beste Gert, dank voor je aanvulling. In ons artikel wordt niet gesteld dat iedereen zomaar wat kan vliegen boven het betreffende terrein. Misschien wordt dat zo gesteld in de video, maar die werd gemaakt door het RTL programma Foodmakers.

   Beantwoorden
 • Het NOS artikel gaat enorm kort door de bocht en er staan dingen in die niet gezegd zijn en gewoon niet kloppen. Het artikel heeft Jacob van den Borne ook verrast. 3 minuten radio interview was het verzoek start 0:14:04 https://t.co/N2t8dDq08B dank Gert voor de snelle toelichting.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier