Video

Kijken: 4K dronevideo ‘New Zealand – a 25 Minute Drone Epic’

Alhoewel de tendens is dat reisvideo’s steeds korter moeten worden – op Instagram bijvoorbeeld haken kijkers gemiddeld na 15 seconde video al af – is er ook een tegengestelde ontwikkeling gaande, in de vorm van slow drone tv. Neem nu deze 4K dronevideo van Nieuw-Zeeland, waarin je maar liefst 25 minuten lang wordt meegevoerd over zowel het Noorder- als het Zuidereiland.

Thematische indeling

Leuk is de thematische indeling van de video. Eerst komen er algemene shots van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland voorbij. Daarna krijg je een compilatie van bergpieken te zien, gevolgd door diverse shots van herfstkleuren. Vervolgens passeren diverse shots van vuurtorens de revue, gevolgd door beelden van meren, fjorden en natuurlijk Mount Cook. Afgesloten wordt met ‘willekeurige epische landschappen’.

De opnamen werden in de periode februari-juli 2017 gemaakt, met een tweetal Inspire 2 drones. Beide toestellen waren uitgerust met Zenmuse X5S camera’s, met 15 en 45 mm lenzen, voorzien van PolarPro ND filters. De meeste opnamen werden gemaakt in 4K 30 fps ProRes 4444XQ, een aantal shots in ProRes 442 HQ Rec 709. Per ongeluk werden er ook een paar opnamen gemaakt met de kwalitatief wat mindere 100 Mbit h.264 codec, als gevolg van een bug in de vroege firmware.

105 GB groot

De video werd gemonteerd in Adobe Premiere CC 2019. Het uiteindelijke 10 bit ProRes 442 videobestand ten behoeve van de upload naar YouTube was maar liefst 105 GB groot. Maker Man And Drone raadt tenslotte af om gebruik te maken van D-log op de Inspire 2, vanwege de ruis die dit kleurprofiel met zich meebrengt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier