Drone mee op vakantie in de VS? Zet de FAA-registratiecode op de buitenkant

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een wijziging doorgevoerd in haar drone-registratiebeleid. Drones waarmee recreatief of professioneel wordt rondgevlogen in de VS moeten vanaf 25 februari voorzien van een een registratienummer dat is aangebracht op de buitenzijde van de drone. Ook buitenlandse dronevliegers moeten zich aan deze vereiste houden.

ID zichtbaar op de buitenkant

De Amerikaanse registratieplicht voor drones werd in 2015 ingevoerd. Aanvankelijk was het prima dat de verstrekte registratiecode op een niet-zichtbare plek werd aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van een sticker in het batterijcompartiment. Maar door de toenemende aandacht voor veiligheid wil de FAA dat de code ook visueel afgelezen kan worden zonder dat de drone aangeraakt hoeft te worden.

De nieuwe verplichting gaat in op 25 februari 2019. Vanaf die datum moet de registratiecode die je verkrijgt na het online aanmelden van een drone bij de FAA op de buitenzijde vermelden. Dat kan in de vorm van een brandplaatje, maar een sticker volstaat ook.

Zorgen om privacy dronevlieger

Dronemaker DJI is niet gelukkig met het besluit van de FAA. Volgens woordvoerder Brendan Schulman bestaat het risico dat een dronevlieger in zijn privacy wordt aangetast.

“Het is denkbaar dat iemand die een drone ziet staan het registratienummer opschrijft, later opzoekt op wiens naam deze geregistreerd staat, en vervolgens verhaal komt halen bij de eigenaar. Er zijn al gevallen bekend van dronepiloten die klappen hebben gehad van mensen die er niet van gediend waren dat er een drone boven hun hoofd vloog, ook al hield die dronevlieger zich aan de regels.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone mee op vakantie in de VS? Zet de FAA-registratiecode op de buitenkant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier