‘Chaos door drone bij Gatwick veroorzaakt door ontevreden werknemer’

De chaos op vliegveld Londen Gatwick vorig jaar als gevolg van dagenlange meldingen van drones is mogelijk veroorzaakt door een ontevreden werknemer van het vliegveld. Dit scenario is door het onderzoeksteam van de politie van Sussex opgesteld op basis van verhoren met ruim 130 ooggetuigen en een serie gesprekken met omwonenden.

‘Goede kennis van het vliegveld’

Volgens bronnen wist de dronepiloot precies waar de zwakke plekken zaten in de beveiliging. “Het moet iemand geweest zijn met goede kennis van het vliegveld, iemand die er gewerkt heeft. Het zou om een ontevreden werknemer kunnen gaan.”

Volgens grondpersoneel maakte de drone expres uitdagende vliegbewegingen door laag over te vliegen. Ze konden de drone echter niet filmen vanwege het verbod op mobiele telefoons. Ook werd de drone nabij de controletoren gesignaleerd, meldt The Times.

Doordat de drone steeds achter gebouwen en andere objecten bleef vliegen konden zelfs militaire dronedetectoren die in allerijl op het dak van de terminal werden geplaatst het toestel niet opmerken.

Kritiek op de politie

Op 19 december werd al het vliegverkeer op Londen Gatwick stilgelegd nadat er meldingen binnen waren gekomen van een drone. De sluiting duurde maar liefst drie dagen, met meer dan 1.000 geannuleerde vluchten en 140.000 gestrande passagiers tot gevolg. Vliegtuigmaatschappijen claimen miljoen euro’s schade te hebben opgelopen als gevolg van de chaos.

De politie kreeg aanvankelijk veel kritiek op de onduidelijke communicatie. Eén politieagent opperde de mogelijkheid dat er wellicht helemaal geen drone had gevlogen, maar die verklaring werd later weer ingetrokken. Ook werd een stel opgepakt dat niets met het incident te maken bleek te hebben.

Kort na het incident bij Gatwick werd ook bij Heathrow het vliegverkeer enige tijd stilgelegd na een melding van een drone. Dat bleek echter om een modelvliegtuigje te gaan, die iets te dichtbij het vliegveld was gekomen.

Maatregelen

Als gevolg van de meldingen werd versnel werk gemaakt van het installeren van dronedetectors op meerdere grote vliegvelden in Groot-Brittanië. Ook zijn de regels voor het vliegen met drones aangescherpt: het is vanaf 13 maart illegaal om binnen een straal van 5 km rondom vliegvelden te vliegen met een drone. Aanvankelijk was dit een straal van 1 km. Ook willen politici dat politie de bevoegdheid krijgt om mensen preventief te fouilleren in de buurt van vliegvelden.

(coverfoto: Andy Potter, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Chaos door drone bij Gatwick veroorzaakt door ontevreden werknemer’

 • 21 februari 2019 om 10:52
  Permalink

  Als je in een complot theorie geloofd is dit er eentje uit het boekje.
  Een hoop ophef waarna regels een stuk aangetrokken worden; en bijna niemand die het er dan niet mee eens is.
  Nu blijkt het te gaan om een drone piloot met zeer veel kennis van het vliegveld, die ook nog eens buiten het zicht van militaire drone detectoren wist te blijven. Als je dat laatste geloofd; want stel dat het inderdaad het geval was dan stellen die detectoren niet echt veel voor. Klinkt mij net effe te veel als iets wat de beleidsmakers heel goed uitkomt.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier