Nieuws

Inmiddels ruim 2.300 drones geregistreerd in België

Het Belgische luchtvaartuigregister telt momenteel 2.336 geregistreerde drones, blijkt uit recente cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. In België moeten alle drones die meer wegen dan 1 kg verplicht worden ingeschreven. Politie en brandweer zijn samen goed voor 47 registraties.

Registratieplicht voor drones >1 kg

Drones die minder dan 1 kg wegen en waarmee alleen hobbymatig boven privégrond wordt gevlogen hoeven in België niet geregistreerd te worden. Wie wil vliegen met een zwaardere drone of professioneel aan de slag wil, krijgt wel te maken met een registratieplicht.

Uit cijfers van het Directoraat-Generaal Luchtvaart blijkt dat het aantal ingeschreven drones de laatste paar jaar flink in de lift zit. In 2016 werden 637 drones aangemeld, in 2017 waren dat er 830. In de eerste 11 maanden van 2018 werden er al 869 drones geregistreerd.

Volgens de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken zijn hulpdiensten goed voor 47 droneregistraties. Daarvan staan er 6 op naam van de brandweer. Politiediensten gebruiken de drones om toezicht te houden tijdens evenementen en om vermiste personen op te sporen.

Meer professionele dronepiloten

Er is ook een groei te zien in het aantal professionele dronepiloten. In de afgelopen drie jaar werden er ruim 450 klasse 2-brevetten verleend. Daarmee mag men een drone van maximaal 5 kg besturen, tot een hoogte van 45 meter. Het aantal afgegeven klasse 1-licenties, voor drones tot 150 kg, bedroeg in dezelfde periode zelfs een kleine 900.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier