Pentagon ontwikkelt anti-drone granaat met ingebouwd vangnet

Om drones van kwaadwillenden in de lucht te kunnen onderscheppen heeft de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie een wel heel opmerkelijke oplossing bedacht, in de vorm van een granaat met ingebouwd vangnet. De granaat kan met behulp van conventionele granaatwerpers worden afgeschoten.

Fysiek uit de lucht halen

In de strijd tegen ongewenste drones wordt momenteel van alles uit de kast gehaald. Het liefst ziet men oplossingen waarbij een kwaadwillende drone fysiek uit de lucht kan worden gehaald, in plaats van oplossingen waarbij er wordt ingebroken op de besturing, omdat het altijd maar de vraag is hoe de drone in kwestie op zo’n verstoring reageert.

De nieuwste counter-UAS maatregel bestaat uit een granaat met daarin een vangnet, dat wordt uitgeworpen door een veermechanisme. De veer is verbonden aan een servo, die actief wordt zodra de granaat de drone tot op zekere afstand nadert. Op dat moment ontspant de veer zich en wordt het net uitgeworpen, waarna de drone met granaat en al uit de lucht tuimelt.

Geschikt voor conventionele granaatwerpers

Het voordeel van de nieuwe methode is dat de anti-drone granaten met behulp van conventionele 40 mm granaatwerpers afgeschoten kunnen worden. Dergelijke granaatwerpers zijn er zowel in draagbare vorm voor soldaten als in zwaardere uitvoering voor op tanks. In het laatste geval wordt het bereik nog eens aanzienlijk vergroot, tot enkele honderden meters.

Volgens een woordvoerder van het leger heeft de vangnetgranaat de voorkeur boven drones die uitgerust zijn met vangnetten, omdat die laatste methode niet werkt als er ‘vele of zelfs een hele zwerm drones’ onschadelijk gemaakt moeten worden.

Patentaanvraag

De patentaanvraag voor de anti-drone granaat werd deze week ingediend. Onduidelijk is nog wanneer de c-UAS maatregel daadwerkelijk beschikbaar komt voor strijdkrachten. Onderstaande afbeelding geeft een idee van de werking van de granaat.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!