Belgisch leger gaat experimenteren met civiele drones

Het Belgische leger heeft een meerjarencontract gesloten voor de aanschaf en onderhoud van een serie civiele drones van DJI, Parrot en Yuneec. Het doel is om te onderzoeken hoe de drones geïntegreerd kunnen worden in de organisatiestructuur en om te verkennen voor welke toepassingen de drones ingezet kunnen worden. Ook investeert het leger in opleidingen voor een zestigtal dronepiloten.

Toestellen van de plank

Bijzonder aan het contract is dat het leger geeft gekozen voor zogenaamde commercial off-the-shelf (COTS) toestellen. Anders gezegd zijn dat drones die werden ontwikkeld voor civiele toepassingen, niet voor militair gebruik. Het gaat onder andere om drones uit de Phantom en Mavic series van DJI, de Parrot Disco en de Yuneec H520.

De drones worden geleverd door de Antwerpse retailer Aerialsolutions. Dit bedrijf levert sinds 2013 professionele dronesystemen van merken als DJI Enterprise, Flyability en FLIR aan bedrijven, industrie en overheid. De eerste 25 toestellen zijn al geleverd aan de Belgische krijgsmacht.

Aerialsolutions verwacht een gestage groei van de dronemarkt in België, onder meer door de aankomende Europese regelgeving. Daardoor zullen er meer toepassingen doorontwikkeld worden, bijvoorbeeld in de landbouw en de logistieke sector. Nu nog zijn dergelijke toepassingen vaak onmogelijk, bijvoorbeeld door het verbod op het sproeien en goederenvervoer door drones.

Informatieveiligheid

Het gebruik van civiele drones door legereenheden is niet onomstreden. In de VS vaardigde het Pentagon in 2017 een verbod uit op het gebruik van drones van DJI, uit angst voor cyberspionage. DJI claimde daarna maatregelen te hebben genomen die moeten voorkomen dat er informatie weglekt naar Chinese servers, maar werd eind 2018 wederom in verlegenheid gebracht door een beveiligingslek.

Andere fabrikanten – waaronder Yuneec – speelden daar handig op in door te benadrukken dat hun drones tijdens de uitvoering van een vlucht geen verbinding maken met externe servers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier