Onderzoek

Drone vliegt op recordhoogte van 25 km na lancering vanaf weerballon

Tijdens een testvlucht met een nieuw type fixed-wing drone is een recordvlieghoogte van maar liefst 25 kilometer behaald. De drone werd door een weerballon op grote hoogte gebracht, waarna het toestel een paar uur durende glijvlucht naar de aardbodem maakte. De drone maakt nieuwe vormen van atmosferisch en meteorologisch onderzoek mogelijk.

Stratosfeer

Zoals de naam al aangeeft is de Hidron stratospheric aircraft in staat om te vliegen in de stratosfeer, de laag in de dampkring die zich bevindt tussen de troposfeer en de mesosfeer. Volgens ontwikkelaars Uavos en Stratodynamics Aviation leent de drone zich perfect voor onderzoek aan deze luchtlaag, aangezien de drone goedkoop is in te zetten en betere meetresultaten oplevert dan andere methoden.

De drone heeft een spanwijdte van 3,3 meter en weegt ongeveer 5 kg. De maximale payload bedraagt 1 kg. Zelf opstijgen kan de drone niet: er is niet voorzien in een aandrijfmethode. In plaats daarvan wordt een traditionele weerballon ingezet om de drone tot op grote hoogte te brengen. Na het bereiken van de gewenste hoogte ontkoppelt de drone automatisch en volgt deze een voorgeprogrammeerd vluchtpad naar de grond. Desgewenst kunnen er tijdens de afdaling nog correcties in de route doorgevoerd worden.

Streven: 35 km vlieghoogte

Tijdens de meest recente testvlucht op 6 februari 2019 bereikte de weerballon met daaraan de drone een hoogte van ongeveer 25 km. De retourvlucht over een afstand van ca. 36 km duurde ongeveer 3 uur. Tijdens de afdaling passeerde de drone twee keer een stuk luchtruim bedoeld voor commercieel vliegverkeer. Dankzij een ingebouwde transponder kon de locatie van de drone precies bepaald worden en voor de veiligheid werd een tijdelijke routewijzing voor vliegtuigen doorgevoerd.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de drone vanaf nog veel grotere hoogten wordt gelanceerd. Een volgende testvlucht wordt uitgevoerd vanaf een hoogte van ruim 29 km. Uiteindelijk moet de Hidron een vlieghoogte van maar liefst 35 km halen: dat is een stuk hoger dan het vliegplafond van moderne militaire straalvliegtuigen. Gedurende de gehele vlucht verzamelt de drone waardevolle gegevens over de atmosfeer.

Eerst ballon, dan drone

Stratodynamics Aviation-directeur Gary Pundsack blikt tevreden terug op de testvlucht. “We zetten heel nieuwe stappen op het gebied van BVLOS-vliegen. Het is erg opwindend om in de stratosfeer te vliegen, dit is grotendeels onontgonnen terrein.”

Ook Aliaksei Stratsilatau van Uavos is enthousiast. “Het was nog een hele tour om dit project van de grond te krijgen. Regeltechnisch hadden we flink wat uitdagingen. Ons toestel stijgt immers op als een ballon, maar keert terug als een drone. Verder werken we aan de stabiliteit van de dataverbinding, de besturing van de drone in de stratosfeer en de interactie met de luchtverkeersleiding.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Drone vliegt op recordhoogte van 25 km na lancering vanaf weerballon

 • wiebren hottinga

  Interessante ontwikkelingen.
  Alleen noemen we dit model ook een “drone” ? Dit toestel deed me denken aan mijn radiografisch bestuurbare model-zwever uit de 80er-jaren, met een spanwijdte van 4.20 m, model ASW17. ( het echte zweefmodel heeft een spanwijdte van 20 meter)

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Er is sprake van een ‘Remotely Piloted Aircraft System’ (RPAS) cq. ‘Unmanned Aerial Vehicle’ (UAV). Voor beide termen wordt in de volksmond ook wel het woord ‘drone’ gebruikt. Dus ja, als je het mij vraagt is dit gewoon een fixed-wing drone, maar dan wel één zonder aandrijving.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier