Pro

Drone ingezet om verkeersstromen Brussel in kaart te brengen

Afgelopen week is in Brussel voor het eerst een drone ingezet om een verkeersanalyse uit te voeren. De drone werd tijdens de ochtendspits boven het Saincteletteplein gebracht, één van de drukste verkeersknooppunten van de Belgische hoofdstad. De analyse dient als input voor een geplande herinrichting van het plein.

Tethered drone op 75 m hoogte

Middels de drone werd al het passerende verkeer in beeld gebracht: niet alleen auto’s en trams, maar ook fietsers en voetgangers. Ook werd bekeken hoe de doorstroming verliep. De drone hing in totaal twee uur boven het kruispunt, op een hoogte van 75 meter.

“Normaal gebeurt dat door waarnemers en camera’s, maar met een drone gaat het veel sneller door het helikopterzicht”, aldus de Brusselse mobiliteitsminister Pascal Smet tegenover Bruzz.

Voor de uitvoering van de verkeerstelling werd een tethered drone van de firma DroneMatrix ingezet. Dankzij een stroomkabel naar het grondstation kan de drone in principe zonder onderbreking urenlang in de lucht blijven hangen.

Meer knooppunten analyseren

De bedoeling is om de drone ook in te zetten om andere verkeersknooppunten te analyseren, als de test met deze eerste telling inderdaad bruikbare resultaten oplevert. Ook in andere Belgische steden werden reeds drones ingezet voor verkeerstellingen.

(Coverfoto: DroneMatrix)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier