OpmerkelijkPro

Drone trekt persoon uit wak tijdens test Oostenrijkse reddingsbrigade

Om personen te redden die door het ijs zijn gezakt wil de Oostenrijkse reddingsbrigade in de toekomst grote drones gaan inzetten, die sterk genoeg zijn om iemand uit het wak en richting de kant te trekken. Een eerste test bij Zell am See verliep succesvol. Mogelijk kan de drone ook ingezet worden voor het redden van lawineslachtoffers.

Krachtige drone

Normaal gesproken is het redden van iemand die door het ijs is gezakt een riskante aangelegenheid. Het is immers voor reddingswerkers vaak lastig om bij de hulpbehoevende persoon te komen, omdat er altijd een gevaar is dat het ijs niet sterk genoeg is om de hulpverlener te dragen.

Een krachtige drone zou uitkomst kunnen bieden, bedacht het team van ASBÖ Wasserrettung Zell am See. Samen met technologiebedrijf Infineon en e-mobiliteitsinitiatief Ionica voerde de reddingsbrigade afgelopen week een test uit waarbij een reddingswerker, die voor de gelegenheid de rol van slachtoffer speelde, door middel van een door een drone voortgetrokken Spineboard uit een wak werd getrokken en naar de kant werd gesleept.

‘Goedkoper dan een helikopter’

“Het voordeel is dat een drone veel goedkoper is in te zetten dan een helikopter. Een drone kan bovendien ook ingezet worden bij slecht zicht, wanneer een heli op de grond moet blijven staan. En mocht de dronepiloot vanaf de kant niet goed kunnen zien hoe de situatie is, dan kan er via de camera van de drone meegekeken worden”, aldus woordvoerder Michael Kling.

Mocht de hulpbehoevende zelf niet meer in staat zijn om zich vast te klampen aan de reddingsbrancard, dan kan de drone ook gebruikt worden om een hulpverlener in de buurt van het slachtoffer te brengen. Ook kan de drone voor een extra zekeringslijn zorgen, mocht dat nodig zijn. De drone die voor het experiment werd gebruikt kost 30.000 euro. Het is voor het eerst dat een high power drone voor dit doel werd ingezet.

Maximaal 100 kg

De drone die tijdens de test werd gebruikt kan een lichaam tot 100 kg uit het water trekken. Voordat de drone daadwerkelijk ingezet kan worden voor het uitvoeren van reddingen zijn er nog wel een aantal technische en juridische hobbels te nemen. “Maar deze techniek biedt zeker nieuwe mogelijkheden op het gebied van waterredding, en wellicht ook voor het redden van lawineslachtoffers. Heel weinig mensen weten waar drones echt toe in staat zijn”, aldus ontwerper en piloot David Zander van Infineon.

(via Salzburger Nachrichten)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone trekt persoon uit wak tijdens test Oostenrijkse reddingsbrigade

  • Beste, welk merk en type drone is dit? Kan u dit achterhalen en het me laten weten? Alvast bedankt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier