20 cinematische droneshots (en hoe je ze zelf kunt maken)

Voor een paar honderd euro koop je tegenwoordig een drone met fantastische mogelijkheden op het gebied van video. Met een beetje oefenen maak je al snel de prachtigste shots. Maar wanneer kies je nu voor welk type shot? Alina en Stewart van Drone Film Guide maakten een uitlegvideo waarin 20 cinematische shots worden getoond die je in principe met iedere cameradrone kunt maken.

20 droneshots plus uitleg

De meeste mensen die voor het eerst een drone kopen om er videobeelden mee te gaan maken slagen er meestal al snel in om prachtige shots te maken van landschappen, gebouwen of andere onderwerpen die zich goed vanuit de lucht laten vastleggen. Toch is het soms lastig om te bepalen welke vlieg- en camerabeweging zich het beste lenen voor een bepaalde situatie. Met vaak eentonige video’s tot gevolg, terwijl dat helemaal niet hoeft: de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos.

Om het uiterste uit je droneshots te halen zette Drone Film Guide een twintigtal cinematische droneshots op een rij, inclusief uitleg hoe je het betreffende shot moet maken. Het leuke is dat je de shots in principe met elke cameradrone kunt maken, zolang deze je maar in staat stelt om de hoek van de camera te wijzigen tijdens het maken van het shot. Het helpt natuurlijk ook als je de besturing van de drone goed in de vingers hebt: eerst oefenen met vliegen dus!

Na het bekijken van de video weet je onder andere hoe je een gevoel van diepte creëert middels het zogenaamde parallaxeffect, hoe je een eenvoudige gimbalbeweging inzet om een landschap te onthullen, hoe je bewegende onderwerpen zoals en auto middels een tracking shot kunt filmen, en hoe je het kenmerkende vogelperspectief inzet om een landschap op een heel andere manier in beeld te brengen.

Boek

Wie de camera- en vliegbewegingen goed in de vingers krijgt kan met deze voorbeelden al snel een extra dimensie toevoegen aan zijn of haar dronevideo’s. Meer weten over het maken van mooie drone-opnamen? Bestel dan het boek Dronevideo’s maken (2e druk 2018), met daarin ook aandacht voor de verschillende typen shots die je met een drone kunt maken, naast tips over camerasettings, uitleg over het monteren van je video, aangevuld met veel inspirerende voorbeelden.

Bestel de 2e druk van Dronevideo's maken
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “20 cinematische droneshots (en hoe je ze zelf kunt maken)

 • 18 maart 2021 om 15:38
  Permalink

  Hoi Wiebe,

  Wanneer verwacht je met een nieuwe druk te komen van jouw boeken over Drones?

  gr, Jurgen

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   19 maart 2021 om 09:07
   Permalink

   Hoi Jurgen, voorlopig staat er geen herdruk gepland! Maar als het zover is, dan is de kans groot dat de twee boeken ‘Dronefotografie’ en ‘Dronevideo’s maken’ opgaan in één nieuw boek, natuurlijk geactualiseerd naar de laatste ontwikkelingen (denk aan de nieuwste drones, de ontwikkelingen op het vlak van cinematic FPV en de invoering van de Europese regelgeving).

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier