Pro

Twents consortium krijgt meer mogelijkheden om experimentele drones te testen

Het Twentse samenwerkingsverband Space53 heeft van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) groen licht gekregen om te gaan testvliegen met experimentele drones. De Technology Base op het terrein van Twente Airport is de tweede testlocatie in Nederland met zo’n ontheffing. Eind vorig jaar pleitte minister Van Nieuwenhuizen voor soepeler regels voor drone-testcentra.

Zelf veiligheid beoordelen

De ontheffing staat op naam van State of Motion, de ROC drone-operator die verbonden is aan Space53. Deelnemers en gebruikers van Space53 beschikken dankzij de ontheffing over de noodzakelijke testruimte voor diverse drone-projecten, zoals de ontwikkeling van nieuwe drone monitoring techniek, veiligheidsconcepten en nieuwe toepassingen met drones in Europese projecten. State of Motion neemt voor de deelnemers en gebruikers van Space53 de operationele kant van het testen en experimenteren met drones op zich.

Volgens Roel van der Wal van Space53-partner Drone Flight Company leidt de ontheffing tot tijdwinst voor de aangesloten bedrijven en instellingen. “Voorheen was het niet mogelijk om zonder technische keuring een testvlucht uit te voeren. Met de ontheffing kunnen we voor de Space53-partners, waaronder Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, belangrijke tijdswinst behalen. Zij maken gebruik van experimentele en dus nog niet gecertificeerde technologie waarvoor wij nu zelf mogen beoordelen of deze veilig genoeg is om mee te testen.”

Soepeler regels voor testcentra

Space53 is één van de vijf test- en innovatiecentra in Nederland die zich hebben verenigd in het Dutch Drone Platform. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte vorig jaar bij de opening van de Amsterdam Drone Week bekend dat ze innovatieve toepassingen van drones wil aanjagen door de regels op testlocaties te versoepelen. Daardoor moet het mogelijk worden om te experimenteren met autonoom vliegende drones of operaties buiten het zicht van de operator (BVLOS).

Andere testcentra die onder het Dutch Drone Platform vallen zijn het NLR Drone Centre in Marknesse, Dronehub GAE in Groningen, Unmanned Valley bij Valkenburg en het Dutch Drone Centre bij Woensdrecht.

Space53 testdag

Om de ontheffing te vieren organiseert Space53 in september dit jaar een testdag waar scholieren, studenten en bedrijven aan de slag kunnen gaan om hun drone-ideeën te testen.

(bron: persbericht. Coverfoto: Space53)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier