Productnieuws

Unifly presenteert identificatie- en volgsysteem voor drones

Het Belgische bedrijf Unifly heeft een systeem gepresenteerd dat voorziet in de groeiende vraag naar systemen die handhavers en luchtverkeersleiders in staat stellen om op afstand te kunnen zien van wie een bepaalde drone is en op welke hoogte en in welke richting deze vliegt. Het systeem bestaat uit een onafhankelijk werkende add-on die eenvoudig op een onbemand luchtvaartuig kan worden bevestigd.

E-identificatie en tracking

Koen Meuleman, mede-oprichter van Unifly legt uit: “Drones worden meer en meer onderdeel van ons dagelijks leven. Wanneer een drone wordt waargenomen, is het belangrijk om te kunnen achterhalen waar deze is opgestegen, wie hem bedient en waarom de drone daar vliegt. Zowel e-identificatie als tracking bieden deze informatie.

Airborne apparatuur moet lichtgewicht, robuust, en weersbestendig zijn. Dit is de reden waarom Unifly een solide drone tracking en e-identificatie product heeft ontwikkeld: de Unifly BLIP (broadcast location & identity platform). BLIP is afgestemd op de specifieke behoeften van UTM-serviceproviders en lokale autoriteiten.”

Gegevensoverdracht via LTE en Bluetooth

Zodra de module detecteert dat de drone opstijgt, wordt de trackingdata automatisch via het LTE draadloos breedbandnetwerk naar de UTM-backbone gestuurd. Daarnaast zendt BLIP de identificatiecode van de drone, locatie en take-off positie middels Bluetooth Low Energy (BLE) uit.

Deze informatie is in realtime via beveiligde applicaties toegankelijk voor relevante autoriteiten. Een politiepatrouille kan bijvoorbeeld alle details van drones binnen een straal van maximaal 200 meter opvangen.

  • Zeer nauwkeurige positiegegevensverwerving
  • Communicatie met het UTM-systeem via mobiele breedbandnetwerken
  • E-identificatie en locatie-uitzending
  • Weerbestendige, volledig zelfstandige module
  • Tot 4 uur op één acculading, draadloos opladen

Unifly UTM

In combinatie met het Unifly UTM-platform biedt BLIP een complete oplossing voor de autoriteiten en verleners van luchtvaartnavigatiediensten, die het droneverkeer in het voor hun relevante luchtruim willen identificeren en volgen, onafhankelijk van de systemen die door de drone-operators worden gebruikt.

Unifly werd in 2015 opgericht. Het platform waar de jonge onderneming aan werkt omvat zowel luchtverkeersleiding voor drones (ook wel Unmanned Traffic Management System – UTMS) als het operationeel beheer van droneactiviteiten. In juni van 2016 haalde de startup geld op bij de Vlaamse overheid, en daar kwam in de tweede helft van dat jaar een tweede investeringsronde overheen.

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier