Productnieuws

DJI staakt productie van originele Phantom 4 Pro

De Phantom 4 Pro is niet langer verkrijgbaar via de website van DJI. Als reden geeft de dronemaker op dat de drone uit productie is genomen. Een tekort aan componenten bij toeleveranciers zou hieraan debet zijn, aldus een supportmedewerker. Of zou dan toch eindelijk de Phantom 5 er aan komen?

Niet langer in productie

Dat de originele Phantom 4 Pro niet langer leverbaar is werd ontdekt door de Amerikaanse website DroneDJ. Wie nu naar de productpagina van de P4P gaat krijgt de volgende mededeling te zien:

“The Phantom 4 Pro is no longer in production. For the latest in DJI technology, please view our production recommendations below.”

Mavic 2 Pro als alternatief

Als alternatief geeft DJI de Mavic 2 Pro op, maar dat is toch niet voor iedereen een goed alternatief: zo ontbreekt de global shutter die vooral van belang is bij mapping, en de camera van de Mavic 2 Pro presteert niet op alle fronten even goed als die van de Phantom 4 Pro: zo ondersteunt de Mavic 2 Pro geen 50 fps in 4K en de beeldscherpte is minder, volgens sommigen.

DroneDJ denkt dat de productiestop mogelijk te maken heeft met de fraudezaak waar DJI onlangs door getroffen werd, met problemen in de toeleveringsketen tot gevolg. Een andere logische verklaring zou de aanstaande introductie van de Phantom 5 kunnen zijn.

End of life

De P4P was vooral populair bij filmmakers die niet de middelen hadden om te investeren in de veel duurdere Inspire met verwisselbare lenzen, maar wel een hoogwaardige ultra HD-camera met lichtgevoelige 1″ sensor wilden hebben. De P4P had obstakeldetectie rondom en kon met de high capacity batterijen een klein half uur in de lucht blijven.

Wat de reden ook is: de Phantom 4 Pro (origineel en V2.0) zijn niet langer verkrijgbaar bij DJI, dus deze lijn kan officieel als ‘end of life’ bestempeld worden. De Phantom 4 RTK – een ultranauwkeurige Enterprise-uitvoering van de Phantom 4 Pro – is uiteraard nog wel leverbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier