Regelgeving

Europese Commissie stemt in met toekomstige technische vereisten aan drones

De Europese Commissie heeft op 12 maart 2019 een voorstel aangenomen waarin de technische vereisten zijn vastgesteld waaraan nieuw verkochte drones in de toekomst moeten gaan voldoen. Het gaat daarbij om zaken zoals identificatie op afstand, geluidsproductie en maximale vlieghoogte. Het document maakt onderdeel uit van de aankomende Europese regelgeving voor drones.

Onderdeel van Europese regelgeving

De EU-wide technical requirements for drones vormen een onderdeel van de aankomende Europese regelgeving, die de verdere ontwikkeling van de onbemande luchtvaartsector in goede banen moet leiden. Volgens EU transportminister Violeta Bulc is het van essentieel belang dat drones aan bepaalde standaarden gaan voldoen:

“Het besluit van vandaag is van vitaal belang voor de verdere ontwikkeling van de Europese dronesector. Wij ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten [..]. Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat drones veilig zijn voor andere luchtruimgebruikers en mensen op de grond. De vandaag aangenomen regels zijn een eerste bouwsteen voor een uitgebreide reeks regels, die erop gericht is veilige, beveiligde en groene drone-operaties in de hele Europese Unie te waarborgen.”

Risicogebaseerde aanpak

De technische vereisten zijn gebaseerd op een zogenaamde risicogebaseerde aanpak, zoals opgesteld door luchtvaartautoriteit EASA. Naarmate een operatie meer risico’s met zich meebrengt, zijn ook de eisen die gesteld worden aan drone en operator hoger. Zowel fabrikanten als piloten hebben bepaalde verplichtingen als het gaat om veiligheid, geluidsoverlast, de omgeving, privacy en beveiliging. Al die aspecten moeten voor ieder type operatie met elkaar in balans zijn.

Eén van de voorbeelden van de nieuwe technische vereisten is de verplichte integratie van drone ID, waardoor op afstand kan worden afgelezen van wie een bepaalde drone is en wat de positie van de piloot is. Ook komt er een (softwarematige) beperking op de maximale vlieghoogte, een maximale vliegsnelheid, eisen ten aanzien van lost link management, een maximale batterijspanning, geofencing, et cetera. Per categorie gelden er andere eisen: voor drones met een maximaal gewicht van 250 gram (klasse C0) gelden bijvoorbeeld andere eisen dan voor drones tot 900 gram (klasse C1).

Volgende stap

Een volgende stap is de acceptatie van de onlangs door het Europese transportministerie opgestelde stelsel van regels ten aanzien van drone-operaties. Die lopen uiteen van regels voor vluchten met een laag risico en waarvoor geen toestemming vereist is  (de ‘open’ categorie) tot vluchten met een hoger risico (‘specific’ en ‘certified’), eisen ten aanzien van opleiding van de piloot, en certificering van toestellen en de operator. De nieuwe regelgeving moet 2020 ingaan.

Voor bestaande drones gaan de vereisten niet gelden. Er komt hoe dan ook een overgangsperiode van twee jaar. Dronevliegers hoeven dus niet meteen hun toestellen in te ruilen zodra de nieuwe regelgeving wordt ingevoerd. Maar de nieuwe eisen gaan wel gelden voor alle drones die vanaf 1 juli 2022 in de Europese lidstaten verkocht worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Europese Commissie stemt in met toekomstige technische vereisten aan drones

 • Beste Wiebe,
  ik wil binnenkort mijn eerste drone kopen (Mavic Air of Pro 2) om mijn fotohobby uit te breiden. Ik lees dat de regels om met een drone te kunnen vliegen worden veranderd en EU-breed worden geregeld. Buiten de regels voor de piloten, die ik op je site heb gevonden, veranderen ook de technische eisen (veiligheid en ook geluid) die gesteld worden aan drones die vanaf volgend jaar nieuw op de markt komen. Om de voorkomen dat ik nu een drone koop, die straks niet meer gebruikt kan worden, vraag ik me af of je met drone die nu nog niet voldoet aan de nieuwe regels, mag blijven doorvliegen.
  kan je me een link sturen, waar die nieuwe eisen staan beschreven. De link in bovenstaand stuk werkt niet (meer).
  bvd, voor je antwoord, Fred Smits

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Fred,

   Die eisen moeten nog nader uitgewerkt worden. Je kunt nog 3 jaar doorvliegen met je huidige drone. Dat is een eeuwigheid, in drone-termen. Ik zou er dus gewoon voor gaan en lekker een Mavic kopen. Kom anders op 22/6 naar mijn lezing i.s.m. DJI en Kamera Express, in Capelle aan den IJssel.

   Wiebe

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier