Pro

Experimentele delivery drone van Airbus levert pakketje af op schip

Het is vliegtuigfabrikant Airbus menens als het gaat om het per drone vervoeren van goederen. Samen met rederij Wilhelmsen Ships Services heeft het bedrijf een succesvolle proef gedaan met het per drone afleveren van een pakketje op een in de haven van Singapore voor anker liggend schip.

Heen en weer in 10 minuten

Tijdens de test legde de experimentele SN1 C1S delivery drone van Airbus een afstand van 1,5 kilometer af, vanaf de Singapore Marina South Pier naar de M/V Pacific Centurion. Aan boord van de drone bevond zich 1,5 kg aan 3D geprinte onderdelen. De drone, die in totaal 4 kg aan nuttige payload kan vervoeren, legde de heen- en terugreis in minder dan 10 minuten af.

Volgens rederij Wilhelmsen zijn de mogelijkheden van drone delivery naar schepen zeer uiteenlopend, variërend van het afleveren van noodmedicatie en documentatie tot kleine reserve-onderdelen en 3D geprinte componenten. Door drones het werk te laten overnemen van kleine taxibootjes zou maar liefst $675 miljoen per jaar bespaard kunnen worden, wat neerkomt op een kostenreductie van 90%.

Urban Air Mobility (UAM)

De proef maakte deel uit van de Urban Air Mobility (UAM) strategie van Airbus. Tijdens een volgende test wordt het afleveren van pakketjes in bebouwd gebied getest. Daarbij zal ook buiten het zicht van de piloot (BVLOS) gevlogen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Experimentele delivery drone van Airbus levert pakketje af op schip

  • Ziet er best wel uit als een Pilatus PC6 Porter, met geblindeerde ramen. Zeker weten dat er geen piloot in zat ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier