IngezondenRegelgeving

Drone mee op reis? DroneOpReis.nl bevat actuele regelgeving van alle landen

Ga je op reis en ben je van plan om je drone mee te nemen? Dan is het een goed idee om je vooraf in te lezen in de regelgeving van het betreffende land. Dat kan via droneopreis.nl, volgens de initiatiefnemers inmiddels de grootste openbare database ter wereld op het gebied van droneregels. De website is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Aan een Spaanstalige versie wordt gewerkt.

Ontstaan vanuit behoefte

De website speelt in op de toenemende vraag naar informatie over droneregelgeving in het buitenland, licht mediacoördinator Jurgen Vertelman toe: “DroneOpReis is ontstaan vanuit de Facebookgroep Drone Vliegers Nederland Vlaanderen. Daar werden constant dezelfde vragen werden gesteld over hoe de regels in bepaalde landen waren.”

Inmiddels is de site naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste openbare database ter wereld op het gebied van droneregels. Vertelman: “De database omvat de 198 landen van de wereld en 28 niet door de VN erkende landen/gebieden. Ook de drone vervoersreglementen van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen zijn in de database verwerkt. Het opbouwen van de database heeft meer dan 2 jaar geduurd.”

Up to date overzicht van droneregels per land

De informatie op de website wordt dagelijks up to date gehouden, aldus Vertelman. “Alle Civil Aviation Offices in ieder land zijn per email en soms per brief benaderd, en gevraagd naar hun drone regels. 70% reageerde enthousiast en beloofden ook updates te sturen mochten er veranderingen zijn. En gelukkig houden ze ook woord.”

Daar waar de luchtvaartautoriteiten geen respons geven, worden de lacunes ingevuld door vrijwilligers. “Er zijn oproepen gedaan in buitenlandse drone forums en Facebookgroepen om wijzigingen door te geven, mochten die er zijn. Een aantal mensen is zeer fanatiek en blijven speuren naar updates. Mochten er geen gegevens vindbaar zijn, dan wordt dat ook in het desbetreffende land vermeld. De betreffende instanties van die landen krijgen ook twee wekelijks een email toegestuurd met het verzoek om regels door te geven.”

Informatie voor wat betreft vervoer van drones door airlines is voor 75% direct afkomstig van de betreffende vliegmaatschappijen. De overige informatie is van de websites afgehaald.

Engels en Spaans

Onlangs is de Engelstalige website worlddronerules.com online gegaan, en medio juni 2019 zal ook de Spaanstalige database openbaar beschikbaar zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drone mee op reis? DroneOpReis.nl bevat actuele regelgeving van alle landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier