Deze drone kan zich net als een vogel aan een tak vastklampen om te rusten

Hoe zorg je voor een optimale benutting van de energie in de batterij van een drone? Gewoon, door ervoor te zorgen dat de drone niet in de lucht hoeft te blijven als dat even niet hoeft. Onderzoekers van Yale University experimenteren met een oplossing waarmee dat in de praktijk waargemaakt kan worden, namelijk door een drone zich tijdelijk te laten vastklampen aan een tak of aan één kant te laten rusten op een richel.

Vastklampen als een vogel

Wie inspiratie wil opdoen voor technologische oplossingen voor problemen doet er goed aan om goed naar de natuur te kijken. Die stelling gaat zeker op voor onderzoeksleider Kaiyu Hang, die op zoek was naar manieren om drones een langere effectieve vliegtijd mee te geven.

“De wijze waarop een vogel of een vleermuis zich vastklampt aan een tak hebben we vertaald naar drones. Eenmaal vastgeklampt of deels ondersteund door een richel gebruikt een drone veel minder energie, is deze stabieler en kan er alsnog een ander perspectief op de grond worden verkregen.”

Klamp-en-staar

Volgens Hang biedt het drone perching-mechanisme een opmaat naar klamp-en-staar toepassingen, waarbij drones vanuit de hoogte en gedurende langere tijd nuttig werk doen.

Er zijn diverse manieren waarop dat mogelijk is: een drone kan zich met grijpers vastklampen aan een tak en daarna alle propellers uitschakelen, of aan één kant op een richel leunen, waarna een deel van de propellers kan worden uitgeschakeld.

Minder energie, meer stabiliteit

Het is zelfs mogelijk om een drone op een rechtopstaande stok te laten rusten, waarbij de propellers alleen hoeven te zorgen voor balans. Dat vraagt 69% minder energie dan in de lucht stilhangen op dezelfde plek (hoveren).

Bijkomend voordeel van klampen is dat een drone die ergens op rust of zichzelf aan een object heeft gehecht veiliger kunnen interacteren met mensen of zwaardere lasten kunnen dragen, zonder dat de propellers voor extra lift hoeven te zorgen. 

Praktijktesten

Tot nu toe werden alle testen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving. De volgende stap is om de drone in outdoor situaties te testen. Uiteindelijk moet de grijper om kunnen gaan met diverse scenario’s, wil het systeem praktisch toepasbaar zijn.

(afbeelding en video: Yale University/Hong Kong University of Science and Technology/RPL, KTH Royal Institute Of Technology/Orebro University/Oniversity of Hong Kong)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier