Nieuws

Ruim €3 miljoen subsidie voor Unmanned Valley Valkenburg

Het testcentrum voor drones Unmanned Valley op voormalig vliegkamp Valkenburg heeft een subsidie gekregen van maar liefst 3,1 miljoen euro. Het geld wordt beschikbaar gesteld door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Zuid-Holland. Op het terrein zijn al een paar dronegerelateerde bedrijven gevestigd, waaronder Dutch Drone Academy, Drone Center Valkenburg en Aerialtronics.

Centrale ligging

De centrale ligging van Valkenburg was volgens de betrokken stakeholders een goede reden om te investeren in het testcentrum. Onderzoeksinstellingen zoals universiteit Leiden, ESA-ESTEC, TNO en TU Delft bevinden zich op korte afstand en bovendien zijn er in de toekomst wellicht mogelijkheden om te experimenteren met BVLOS vluchten, middels een vliegcorridor naar zee.

Voor de provincie Zuid-Holland was de vorming van Unmanned Valley bovendien een mooie manier om werk te maken van gebiedsontwikkeling bij Katwijk. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimte en Economie): “De investering is een mooie volgende stap in de ontwikkeling van Valkenburg als innovatief woon-werkgebied. De regio heeft alle ingrediënten in huis om dit soort innovatieve technologieën verder te brengen. Samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid is daarbij het sleutelwoord. Unmanned Valley gaat dat mogelijk maken.”

Testveld, dronecentrum en werkruimte

Als onderdeel van de investering wordt er een testveld aangelegd, komt er een doorontwikkeling van het indoor dronecentrum en wordt er werk gemaakt van een gezamenlijke werkruimte voor de participerende dronebedrijven. De provincie Zuid-Holland heeft het buiten testen van drones mogelijk gemaakt door het verlenen van een luchthavenregeling. Die is overigens niet permanent: over een paar jaar wordt de vergunning geëvalueerd.

Unmanned Valley Valkenburg is één van de vijf testcentra die gezamenlijk het Dutch Drone Platform uitmaken. De andere testcentra zijn NLR Drone Centre in Marknesse, Space53 in Twente, DroneHub GAE bij Eelde en het Dutch Drone Centre bij Woensdrecht.

Kritiek

Niet iedereen is blij met de komst van Unmanned Valley. Inwoners van Katwijk vrezen overlast van drones, en leden van de Zuidhollandse Vliegclub zijn teleurgesteld: zweefvliegen vanaf Valkenburg mag binnenkort niet meer. De vereniging vreest nu voor haar voortbestaan.

(coverfoto: Unmanned Valley Valkenburg/pr)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier