Nieuws

Batterij-aangedreven quadcopter maakt proefvlucht van ruim 2 uur

Een multirotor drone die aangedreven wordt door conventionele LiPo-batterijen heeft onlangs een testvlucht van ruim 2 uur gemaakt. De drone werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Impossible Aerospace, opgericht door oud-medewerkers van Tesla en SpaceX. Het bedrijf hoopt voet aan de grond te krijgen bij hulpverleners en overheidsdiensten in de VS.

Vliegende batterij

Bij de ontwikkeling van de US-1 “Flying Battery” is alles gericht op maximale vliegduur. Om dat voor elkaar te krijgen bestaat het frame van de drone bijna volledig uit accucellen. Ondanks het gewicht dat dit met zich meebrengt kan de drone nog voorzien worden van nuttige payload, in de vorm van een thermische en optische camera.

Tijdens een recente proefvlucht bleek de drone prima in staat te zijn om langdurig in de lucht te blijven, ruim twee uur zelfs. Voor een batterij-aangedreven drone is dat absoluut een record. Normaal gesproken moeten er stroomkabels naar een grondstation aan te pas komen (‘tethered drone’) om dergelijke vliegtijden mogelijk te maken, met alle praktische bezwaren van dien. Andere oplossingen, zoals waterstofaangedreven multirotors, bevinden zich nog in laboratoriumfase.

Open source en 100% Amerikaans

Het hart van de drone wordt gevormd door het Auterion Enterprise PX4 operating system. Dit is een op open source software gebaseerde flight controller. Middels deze open source-benadering, de lange vliegtijd en het feit dat de drone volledig in de VS werd ontwikkeld en geproduceerd hoopt Impossible Aerospace voet aan de grond te krijgen bij Amerikaanse hulpdiensten, die nu nog vaak gebruik maken van Chinese apparatuur.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier