Pro

Britse luchtvaartautoriteit waarschuwt opnieuw voor problemen met DJI M210 (+update)

De Britse Civil Aviation Authority (CAA) heeft gebruikers van industriële drones van het type DJI Matrice 210 opgeroepen om voorlopig voorzichtigheid te betrachten bij het uitvoeren van missies en niet boven mensen of bebouwing te vliegen. De luchtvaartautoriteit heeft het afgelopen kwartaal zes meldingen ontvangen van ongecontroleerde landingen. Het probleem lijkt hem in de aandrijving te zitten.

Veiligheidsadvies

In informatiebulletin SW2019/067 schrijft de instantie het volgende:

“The CAA has received six Mandatory Occurrence Reports in the last three months affecting the DJI Matrice 210 series drone. The reports have indicated that on each occasion the DJI M210 has malfunctioned resulting in rapid uncontrolled descent and consequent damage to the airframe upon impact with the ground.

Reports suggest the issue may lie with one of the airframe’s motors. We are working with the manufacturer and monitoring the situation.

All users of the DJI M210 series are advised to consider their obligations under Art. 241 of the ANO and avoid flying over people or property until further notice.”

Batterijproblemen

Het is niet voor het eerst dat Matrice-serie getroffen wordt door een technisch mankement. In oktober 2018 adviseerde de UK CAA om de drone aan de grond te houden omdat er zich problemen voordeden met de TB50 en TB55 accu’s waarmee de drone wordt aangedreven. Het veiligheidsadvies werd ook overgenomen door de ILT. DJI verhielp dat issue met een firmware-update voor de batterijen.

Of het probleem ook de onlangs gelanceerde DJI M210 V2 betreft is nog onduidelijk.

Update (27 maart 2019)

Ook de ILT maakt nu melding van de problemen met de M210, en raadt ook gebruikers van een Matrice 200 aan om voorzichtigheid te betrachten: “Gezien de grote technische overeenkomsten tussen de DJI Matrice 200-series en 210- series, adviseert de ILT Nederlandse drone eigenaren van beide series om een bufferzone van minstens 25 m horizontaal aan te houden tussen de drone en mensen of zaken op de grond.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier