Australische universiteit zet drone in om koala’s te tellen

De koala is één van de meest iconische diersoorten in Australië, maar niemand weet hoe groot de populatie precies is. Om daar verandering in te brengen heeft de Queensland University of Technology een drone ontwikkeld die de dieren middels een infraroodcamera kan opsporen en tellen. Het systeem werkt ook als de dieren zich schuilhouden in bomen.

Slecht waarneembaar

Koalabeertjes houden zich een groot deel van de dag op in eucalyptusbomen, om te foerageren en te slapen. Dat maakt het lastig om de dieren te tellen: vanaf de grond zijn de beesten vaak slecht waarneembaar, waardoor het telproces veel tijd kost en bovendien weinig nauwkeurig is.

Onderzoekers van de universiteit van Queensland waren daarom op zoek naar een andere manier om de populatie in kaart te brengen. Een drone met warmtebeeldcamera bood uitkomst: vanuit de lucht kan de drone snel zien waar de dieren zich ophouden, en vervolgens tellingen uitvoeren, zelfs als de koala’s verscholen zitten onder het bladerdak.

Nauwkeuriger

“Een zeehond op het strand is iets totaal anders dan een koala in een boom. Dit gaat niet zomaar om het tellen van dieren met behulp van een drone, het is ons gelukt om dat in een zeer complexe omgeving te doen”, aldus dr. Grant Hamilton.

Om te bewijzen dat de telmethode inderdaad nauwkeurig was werd een groepje koala’s voorzien van radiozenders en losgelaten in een bosgebied. Daarna werd met de drone de omvang van de groep bepaald. Daarbij bleek dat de drone bijna 90% van de dieren wist te tellen. Spotters op de grond namen slechts 70% van de groep waar.

Temperatuurverschil

De drone is vooral effectief in de vroege ochtend en in de wintermaanden, als het temperatuurverschil tussen de dieren en hun omgeving het grootst is. Het grootste voordeel is de snelheid: de drone kan in een paar uur een telling uitvoeren die normaal gesproken een hele dag duurt.

Toch denken de onderzoekers niet dat de drone het handmatige tellen helemaal gaat vervangen. Het team denkt eerder dat de drone een aanvulling zal zijn op de traditionele telmethode.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier