Incident

Auto op A12 bij Duiven geraakt door speelgoeddrone (+update)

Het politiekorps Rivierenland Oost is op zoek naar de eigenaar van een drone die afgelopen zondag 24 maart op de A12 ter hoogte van Duiven in botsing kwam met een auto. De auto raakte beschadigd en van de drone bleef niet veel meer over. Via Facebook probeert de politie in contact te komen met mensen die weten van wie de drone is.

Niet boven wegen

In Nederland is het niet toegestaan om met een drone boven snelwegen te vliegen, alhoewel er in de wet geen minimale afstand wordt genoemd voor recreatieve drones. Het is wel verstandig om enige horizontale afstand te bewaren, om te voorkomen dat een drone die per ongeluk wegdrijft (‘fly away’) voor gevaarlijke situaties kan leiden.

De drone op de foto is een klein formaat (speelgoed)model dat waarschijnlijk geen GPS aan boord heeft. De bestuurder van de drone moet dan extra alert zijn bij het buiten vliegen, omdat de drone meegevoerd kan worden door de wind, zeker indien men weinig ervaring heeft met de besturing van een drone.

Reacties

Verschillende dronevliegers hebben een reactie geplaatst op de Facebookpagina van de Politie Duiven. “Ik hoop dat jullie hem vinden, dit soort acties schaad mijn hobby. Het ziet er uit als een China gehaalde drone”, staat in één van de reacties. “Speelgoed drone. Denk dat je een kind moet zoeken als zijnde de dader. Die zitten niet massaal op Facebook en aangezien de drone niet echt herkenbaar is zullen de ouders er ook weinig mee kunnen”, schrijft een andere Facebookgebruiker.

Update (12:30)

Inmiddels heeft de eigenaar van de drone zich gemeld bij de politie. Onderzocht wordt nu hoe de drone op de snelweg terecht is gekomen. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de auto.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier