Nieuw op Dronewatch: informatieportal voor professionele dronevliegers

Het aantal professionele gebruikers van drones in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. In ons streven om de informatievoorziening naar deze groep te verbeteren presenteren we een nieuw onderdeel van Dronewatch Pro: een portal met informatie over regelgeving en vluchtvoorbereiding. Ook zijn er verwijzingen naar handige tools die het leven van de beroepsdronepiloot kunnen vergemakkelijken.

Portal

Dronepiloten krijgen tijdens hun opleiding flink wat theorie en informatiebronnen voor hun kiezen. Veel van die bronnen zijn essentieel voor het opstellen van een vluchtvoorbereiding. Denk aan actuele weersinformatie en -verwachtingen van het KNMI, de officiële luchtvaartkaart van Air Traffic Control The Netherlands, de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster (BAG viewer) en actuele NOTAMs.

Veel van de informatie die men nodig heeft voor vluchtvoorbereiding is weliswaar terug te vinden op internet, maar de informatievoorziening is erg gefragmenteerd. Dat was voor RPAS Systems Manager bij Rijkswaterstaat Huib Kling aanleiding om werk te maken van het portal Drone4s, waar al deze bronnen op een handige manier bij elkaar gebracht worden.

“De portal werd opgericht ten behoeve van het eigen droneteam van Rijkswaterstaat, om snel en makkelijk informatie voorhanden te hebben bij incidenten en calamiteiten. Het zoeken naar deze informatie was tijdrovend voor iedereen. Inmiddels heb ik ook van andere vliegers gehoord dat ze de site gebruiken. Daarnaast zijn er ook veel beginners die steeds dezelfde vragen stellen. Ook in die informatiebehoefte voorziet de portal.”

Beschikbaar via Dronewatch Pro

De pagina’s van deze portal zijn nu ook beschikbaar in de Pro-sectie van Dronewatch. Via het uitklapmenu in de navigatiebalk onder het menu-item ‘Pro’ kunnen de pagina’s eenvoudig benaderd worden. Op korte termijn wordt er nog een pagina over Natura 2000 toegevoegd, met een overzicht van passages over drones in alle beheerplannen. Ook zijn er links toegevoegd naar eerder gepubliceerde artikelen en FAQs.

Dronewatch-oprichter Wiebe de Jager is verheugd met de uitbreiding. “Lezers kennen Dronewatch vooral als een plek waar je het laatste nieuws vindt. Nu kunnnen mensen die drones professioneel inzetten ook op de website terecht voor informatie die ze helpt bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Een fantastisch initatief van Huib Kling.”

Feedback

Ben jij professioneel actief in de dronesector? Dan horen we graag wat je van deze nieuwe service vindt, en welke informatie je graag terug zou willen zien in de portal!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier