Markt

‘DJI verschuift focus van consumentenmarkt naar drones voor de landbouwsector’

Om de teruggang in verkopen van cameradrones te compenseren richt de Chinese dronemaker DJI zich meer en meer op de verkoop van landbouwdrones. Dat meldt de Financial Times. Volgens het zakenblad heeft het bedrijf afgelopen jaar meer dan 20.000 drones die bestrijdingsmiddelen kunnen spuiten verkocht in China. Dit jaar zou dat aantal moeten verdubbelen.

Verkoop verdubbeld

Het aantal landbouwdrones dat DJI in 2018 verkocht is meer dan verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Nu dat de markt voor consumentendrones flink aan het inzakken is, richt DJI zich in eigen land meer en meer op de promotie van drone-oplossingen voor agrariërs.

Van de 20.000 landbouwdrones die het bedrijf afgelopen jaar verkocht waren er zo’n 18.000 bestemd voor de Chinese markt. Ongeveer 2.000 stuks gingen naar Japan en Zuid-Korea. Om de verkoop van agrarische drones verder te promoten investeert DJI dit jaar een kleine 3 miljoen dollar in gerichte promotie en het opzetten van lokale verkooppunten.

Marktverschuiving

Alhoewel cameradrones tot nu toe verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de verkopen – volgens marktonderzoekbureau IDC verkocht DJI in 2017 nog zo’n 375.000 drones – is de groei er wel zo’n beetje uit. In 2020 groeit de markt hooguit met 10%, denkt DJI. De markt voor industriële en agrarische drones daarentegen verdubbelt momenteel ieder jaar.

Uiteindelijk zou ongeveer éénderde van alle Chinese landbouwgronden door drones besproeid kunnen worden, denkt DJI. De meest recente landbouwdrone van het bedrijf (de T16) heeft een vloeistoftank van 16 liter en kan dankzij een grondradar en RTK zeer nauwkeurig baantjes vliegen, waarbij glooiingen in het terrein en obstakels geen enkel probleem vormen.

De T16 landbouwdrone van DJI

Regelgeving

De snelle adoptie van landbouwdrones ten behoeve van precisielandbouw in China is mede mogelijk door de soepele regelgeving in het land. Alhoewel er in Nederland en België wel geëxperimenteerd wordt met sproeidrones, voorziet de wet nog niet in drones die daadwerkelijk werkzame stoffen verspreiden.

Momenteel worden in ons land drones alleen ingezet om de groei van gewassen op landbouwpercelen te monitoren. Sproeidrones hebben de potentie om zeer gericht meststoffen of bestrijdingsmiddelen te verspreiden, waardoor een hoger rendement behaald kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier