Opmerkelijk

Nieuw-Zeelandse boer drijft schaapskudde bijeen met blaffende drone

De luidspreker die gemonteerd kan worden op de Mavic 2 Enterprise is eigenlijk bedoeld om op afstand instructies te kunnen geven aan drenkelingen of verdachte personen. Maar je kunt de speaker ook prima gebruiken om blafgeluiden te laten horen en op die manier een schaapskudde bijeen te drijven, ontdekte een boer uit Nieuw-Zeeland.

Mavic 2 Enterprise

Tot een paar maanden geleden zette schaapherder Corey Lambeth een stel honden in voor het bijeen drijven van zijn schapen. Maar toen DJI de Mavic 2 Enterprise met optionele speaker aankondigde, dacht Lambeth dat deze drone wel eens geschikt kon zijn voor het schapen hoeden.

Zodra de drone binnen was liet de boer zijn honden blaffen en nam het geluid op met de DJI Pilot app. Vervolgens kan hij op afstand het geblaf laten afspelen via de speaker die op de M2E gemonteerd kan worden.

“De schapen hadden meteen door hoe het werkte. Zodra ze blafgeluiden horen uit een bepaalde richting denken ze ‘o, daar mogen we niet heen’. Ik hoef dus alleen de drone om ze heen te manoeuvreren.”

Lambeth gebruikt de drone ook om de watervoorraden te checken. “Als de drone toch al in de lucht hangt is het net zo makkelijk om de camera even op de verschillende bassins te richten en in te zoomen op het waterpeil.”

Honden blijven nog

Alhoewel de blaffende drone het prima doet als schaapsherder denkt Lambeth er nog niet aan om afscheid te nemen van zijn honden. “Als het koud en winderig is dan kan de drone niet vliegen. Dus dan moeten de honden eropuit. Ze zullen me niet meer zo aardig vinden, denk ik.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier