Droneschaduw in je shot? Fix het met Content Aware Fill in After Effects

Onder dronevliegers is het een welbekend fenomeen: met de zon achter de drone, heb je binnen de kortste keren een vervelende schaduw in beeld die vrij genadeloos vastlegt hoe je master shot is gemaakt. Vervelend en het leidt er vaak toe dat dergelijke shots de eindmontage niet halen. Met de laatste update van Adobe After Effects kun je dat verhelpen.

Door Richard van den Boogaard (Branded Channels)

Wie enigszins bekend is met Photoshop, kent ook de functie Content Aware Fill. Door sommigen ook wel Photoshop Magic genoemd, omdat je daarmee objecten kunt verwijderen die je niet in je foto wilt hebben. Tot voor kort was dit de enige optie om ook ongewenste objecten uit video te verwijderen. Frame voor frame, wel te verstaan. En in Europa komt dat al snel neer op 25 beeldjes per seconde aanpassen. Kortom, monnikenwerk. In diverse producties heb ik zo ongewenste ‘Slippery when wet’-bordjes en voorbijvliegende (en afleidende) vogels uit diverse shots verwijderd.

Met de laatste versie van After Effects beschikken editors nu over een tool om dat zonder al teveel moeite te fixen. Content Aware Fill werd in 2017 geïntroduceerd als een concept op een Adobe MAX conferentie, onder de naam Project Cloak. Het heeft dus bijna 2 jaar geduurd, maar inmiddels ligt het voor iedere Adobe-gebruiker onder handbereik om shots te redden die anders niet zouden worden gebruikt of alleen met heel veel moeite en geduld de montage halen.

Hoe eenvoudig Content Aware Fill binnen After Effects werkt, wordt uitgelegd in deze tutorial.

Uiteraard moest ik het ook zelf uitproberen. Het is verbluffend simpel:

  • Maak een masker aan rondom het object wat je wilt verwijderen;
  • Zet daarbij de transparantie in eerste instantie op None, zodat je kunt zien waar het masker zich bevindt;
  • Volg de positie van het object door het masker te keyframen. Je kunt hiervoor ook de Mask Tracker gebruiken;
  • Tevreden over de tracking? Verander de weergave van het masker dan in Subtract;
  • Laat Content Aware Fill de berekening doen;
  • Klaar.

Redmiddel, geen wonderolie

Content Aware Fill in After Effects is een middel om shots te redden die anders de montage niet zouden halen. Het werkt net zo goed of slecht als dezelfde functie in Photoshop. De beperkingen laten zich vooral zien wanneer je kruisende objecten in de voor- of achtergrond hebt, of er te weinig contrast is tussen het object en de achtergrond. Het is dus geen wonderolie.

Wat je ook moet bedenken, is dat After Effects een PNG-sequence genereert die bovenop de laag met het gewraakte object wordt gelegd. Die sequence vreet wel ruimte op je schijf. Het advies is dus vooral: gebruik het, zij het met mate.

Richard van den Boogaard

Richard van den Boogaard is sinds 2009 actief als freelance cameraman & editor. Hij focust zich op het maken van visuele content voor merken, groot en klein. Deze content wordt online geplaatst op de eigen site en merkkanalen, ofwel branded channels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier