InterviewVideo

Kijken: The Faroe Islands (+interview met de maker)

Een bestemming die veel dronecineasten tot de verbeelding spreekt is de Faeröer eilandengroep. Kenmerkend voor de afgelegen archipel zijn de boomloze met groen mos bedekte bergruggen, de steile kliffen en de wispelturige weersomstandigheden. Filmmaker Anders Lönnfeldt uit Finland maakte onlangs voor Visit Faroe een bijzondere promotievideo. We vroegen Anders naar de totstandkoming van het project.

Hoe kwam het project tot stand?

“Twee jaar geleden, in 2017, bezocht ik IJsland en schoot daar mijn eerste reisvideo. Ik heb de Faeröer eilanden al lang op mijn verlanglijstje staan, dus gaandeweg ontstond het idee om daar ook opnamen te gaan maken. Afgelopen januari was het zover en heb ik de video opgenomen.”

Was was de grootste uitdaging bij het maken van deze video?

“Tijdens de zesdaagse reis op de Faeröer-eilanden hadden we tijd om vier dagen te fotograferen. We stonden elke ochtend om 6 uur op en kwamen om ongeveer 19.00 uur terug naar het hotel. De laatste opname in de video is gemaakt tijdens de laatste opnamedag. Het was de moeilijkste shoot van allemaal, want we moesten een uur rijden, een veerboot nemen, dan nog eens dertig minuten rijden en daarna nog ongeveer een uur wandelen om bij de locatie te komen. Toen we aankwamen begon het te regenen en de wind was zo hard dat ik echt dacht dat ik de drone zou laten neerstorten. Maar dat kon me niet schelen, want als ik niet had geprobeerd om beelden te maken, zou dat als een mislukking hebben gevoeld.

Tijdens de eerste vluchten regende het zo hard dat het niet lukte om goede opnamen te maken. Maar toen gebeurde het. Vanuit het niets verscheen de zon en ik liet de drone weer opstijgen, waarna ik het shot kon maken. Na tien minuten was de zon weer verdwenen. Dit was de eerste en laatste keer dat we de zon zagen tijdens de reis.

Grote dank aan John Lönnfeldt voor zijn hulp tijdens de shoot met de helft van mijn uitrusting en ook in de hoofdrol in de film.”

Je hebt veel werk gestoken in de montage. Kun je daar iets over vertellen?

“Ik heb veel tijd gestopt in de postproductie. Ik denk dat ik drie weken lang dagelijks aan de video heb gewerkt. Ik wilde alles goed krijgen en wilde nieuwe processen uitproberen, wat veel tijd kostte. Uiteindelijk is het de moeite waard geweest. Ik heb de video bewerkt in Avid Media Composer en heb alle effecten en grading uitgevoerd in Adobe After Effects.

De montage was vrij eenvoudig, niets bijzonders. Wat de speciale effecten betreft, ik heb veel maskering toegepast bij de time-lapses van de wolken, die slechts een deel van het beeld moesten bedekken. In één van de scènes veranderde ik de kleur van een auto. Er kwam een willekeurige auto voorbij rijden en ik wilde dat de kijker dacht dat het de auto was met de personages.

Ik heb ook veel ruisonderdrukking toegepast omdat we opnamen maakten in donkere situaties, waarbij de Canon 1DX Mark II soms tot wel ISO 6.000-8.000 werd gepusht.”

Welk advies heb je voor andere drone / reisvideomakers?

“Ik heb gemerkt dat ik maar een klein deel van het beeldmateriaal gebruik dat ik maak. Op die manier gebruik ik alleen het beste van het beste beeldmateriaal. Dus veel schieten helpt om het resultaat beter te maken. Wat nog meer? Ik denk dat je gewoon ergens naartoe moet gaan en materiaal moet schieten, ook al klinkt het als een cliché. Dat is de manier waarop ik leer.”

Apparatuur:

  • Camera’s: Canon 1DX Mark II en Phantom 4 Pro+ drone
  • Lenzen: Nikon 24mm F2.8 Nikkor-N, Dog Schidt Optics – flare factory 38mm, 58mm and 88mm
  • Gimbal: Ronin-S

Muziek door: Tony Anderson

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier