Amerikaanse fabrikant rust brandweerwagens standaard uit met kabeldrone

Brandweerwagens die gebouwd worden door het Noord-Amerikaanse bedrijf Pierce Manufacturing worden in de toekomst standaard voorzien van kabeldrones. Dat is de uitkomst van een samenwerkingsverband met de Zwitserse startup Fotokite. Het systeem stelt brandweerlieden in staat om snel overzicht te verkrijgen na aankomst bij een calamiteit. Degene die het systeem bedient hoeft geen dronebrevet te hebben, dankzij een uitzondering in de wet.

Geen brevet nodig

Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde Fotokite het Pierce Situational Awareness System, een tethered drone voorzien van een warmtebeeldcamera en een restlichtcamera voor opnamen in het visuele spectrum. Het systeem bestaat uit een lade die wordt ingebouwd in brandweertrucks. De lade kan eenvoudig worden uitgeschoven, zodat er een tijdelijke start- en landingsplaats ontstaat.

De drone wordt bediend door middel van een speciale app, Fotokite LIVE. Met een druk op de knop stijgt de drone op tot een hoogte van ongeveer vijftig meter. Dankzij de stroomkabel waarmee de drone aan het voertuig verbonden blijft kan de drone onbeperkt blijven vliegen. Bijkomend voordeel is dat de brandweerlieden die de drone bedienen geen dronebrevet hoeven te hebben: de drone valt onder het nieuwe ‘Public Actively Tethered UAS’ regime van de FAA, waarvoor geen licentie of opleiding benodigd is.

Vliegen in slecht weer

De drone wordt aangedreven door zes propellers, voor extra redundancy. Dankzij de IP55-rating kan de drone ook vliegen bij wind, regen en sneeuw. De videobeelden worden draadloos of via een bekabelde verbinding naar de grond gestreamd. Het is mogelijk om de beelden live door te zetten naar een centrale.

Het systeem wordt ook beschikbaar gemaakt voor inbouw in kleinere brandweervoertuigen, zoals SUVs. Ook voorziet Fotokite in een mobiele versie, gebaseerd op een Pelican transportcase. Er is dan alleen een externe voeding nodig. (Internationaal wordt dit systeem vermarkt onder de naam Fotokite SIGMA.)

Het onderhoud aan het kabeldronesysteem komt voor rekening van Pierce Manufacturing. Het bedrijf heeft een uitgebreid servicenetwerk in de VS. De brandweerwagens van het bedrijf worden ingezet in een aantal grote Amerikaanse steden. Eén brandweerkorps heeft zelfs al meerdere kabeldronesystemen in gebruik genomen.

Over Fotokite

Fotokite richtte zich aanvankelijk vooral op consumenten. In augustus 2015 lanceerde het bedrijf een crowdfunding campagne voor de financiering van de Fotokite Phi, een quadcopter met GoPro camera aan een lijn van 8 meter lang. Het bedrijf voorzag toen al een markt voor tethered drones voor professionele toepassingen (zoals dronejournalistiek), en bracht ook een variant van de Fotokite voor zakelijke gebruikers op de markt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amerikaanse fabrikant rust brandweerwagens standaard uit met kabeldrone

  • 23 juni 2022 om 14:49
    Permalink

    Zit er ook een maas in de EU regelgeving, met andere woorden, waar vallen tethered drones onder?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier