ProProductnieuws

Parrot presenteert ANAFI Thermal met FLIR infraroodcamera

De Franse dronefabrikant Parrot heeft een nieuwe editie gelanceerd van de ANAFI drone, met naast de gimbalgestabiliseerde 4K RGB sensor ook een FLIR thermische camera aan boord. Daarmee kunnen bijvoorbeeld warmtelekken worden opgespoord, of de lichaamswarmte van vermiste personen. Met de ANAFI Thermal gaat Parrot de concurrentie aan met de Mavic 2 Enterprise Dual van DJI.

RGB en infrarood

Met de ANAFI Thermal richt Parrot zich op gebruikers die zowel opnamen willen maken in het visuele (RGB) spectrum als in het infrarode domein. Voor dat laatste beschikt de cameramodule over een FLIR Lepton warmtebeeldcamera met een oplossend vermogen van 160×120 pixels. De RGB-sensor betreft een 21 MP sensor van Sony, waarmee in 4K gefilmd kan worden.

Kenmerkend voor de ANAFI is het feit dat de gimbal zowel 90º omlaag als 90º omhoog kan draaien, net zoals bij de standaarduitvoering van de drone. Dat betekent dat er met de camera ook omhoog gekeken kan worden. Zeker voor inspecties van lastig te bereiken plekken waar alleen van onderaf bijgekomen kan worden is dat een uitkomst.

Absoluut, relatief, spot

Handig is dat het infraroodbeeld gesuperponeerd kan worden op het gewone camerabeeld. Op die manier is veel beter af te leiden waar men nu precies naar kijkt. De temperatuurweergave kan ingesteld worden op relatief, waarbij temperatuurverschillen als gradiënten worden getoond, op absoluut, waarbij de gebruiker een range opgeeft, en op spot, waarbij alleen de hete of juist koude uitschieters worden getoond.

De drone wordt bediend met de Skycontroller 3. Deze maakt gebruik van wifi-signalen voor de beeldoverdracht. De drone weegt slechts 315 gram en heeft een vliegtijd van ruim 25 minuten per accu. In totaal worden er drie accu’s meegeleverd.

Verschillen met de Mavic 2 Enterprise Dual

Qua cameraspecs is de Parrot ANAFI Thermal enigszins te vergelijken met de Mavic 2 Enterprise Dual (review) van DJI. Het gewicht van de ANAFI Thermal is echter een stuk lager (315 gram vs. ruim 900 gram van de Mavic 2). Daar staat tegenover dat de thermische Mavic 2 Enterprise van DJI een iets langere vliegtijd biedt en gebruik maakt van de aan wifi superieure OcuSync-techniek voor de beeldoverdracht.

Een ander belangrijk verschil is dat de ANAFI Thermal niet voorzien kan worden van een luidspreker, stroboscoop of schijnwerper, zoals bij de Mavic 2 Enterprise Dual het geval is. Daardoor is de ANAFI Thermal wat minder geschikt voor search&rescue operaties. Daarnaast beschikt de ANAFI Thermal niet over sensoren voor obstakeldetectie.

Verkoopprijs en beschikbaarheid

De officiële Europese verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt door Parrot, maar de drone gaat naar verwachting tegen de 2.500 euro kosten: iets voordeliger dus dan de 2.900 euro die de Mavic 2 Enterprise Dual momenteel kost bij diverse retailers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier