Nieuws

‘Brand Notre Dame effectiever bestreden door inzet van drones’

De schade aan de Notre Dame als gevolg van een grote uitslaande brand op maandag 15 april mag dan gigantisch zijn, de brand had nog veel erger kunnen aflopen als de brandweer niet de beschikking had gehad over een aantal drones die tijdens de brand werden ingezet om informatie te vergaren. De drones moesten in allerijl geleend worden van andere overheidsinstanties, aangezien het brandweerkorps zelf nog niet over drones beschikt.

Drones in plaats van heli’s

Veel Parijzenaren vroegen zich tijdens de brand af waarom er geen blushelikopters werden ingezet. Dat had twee redenen: ten eerste hadden helikopters onvoldoende ruimte om te manouvreren rond de brandende kathedraal, en ten tweede had het plotselinge extra gewicht van grote hoeveelheden water kunnen leiden tot verdere ineenstorting.

Toch werd er vanuit de lucht ondersteuning gegeven. Niet door helikopters, maar door middel van een tweetal drones van DJI. Het ging om de Matrice 210 en de Mavic Pro. Opmerkelijk is dat deze drones niet van het brandweerkorps zelf zijn, maar geleend moesten worden van de ministeries van cultuur en binnenlandse zaken. Alhoewel de M210 uitgerust kan worden met een thermische camera, werd daar in dit geval geen gebruik van gemaakt.

Effectievere brandbestrijding

Volgens een woordvoerder van de brandweer hielpen de drones om te zien hoe het vuur zich verspreidde, waar de brandhaard zich bevond en wat de beste posities waren voor het blussen. “Mede dankzij deze gerichte aanpak konden de markante beltorens van de kathedraal gered worden. De brand in de Notre Dame kon absoluut effectiever bestreden door de inzet van drones.”

Om te kunnen vliegen boven de Notre Dame moest er bij DJI goedkeuring worden aangevraagd. Grote delen van Parijs zijn namelijk als nofly-zone aangemerkt. Drones van personen die niet geautoriseerd zijn om boven het centrum van de stad te vliegen, blijven normaal gesproken aan de grond staan.

Blusrobot

Naast de drones in de lucht werd er naar verluidt ook een blusrobot ingezet, die het vuur van binnenuit moest bestrijden. Op die manier kon de veiligheid van de brandweerlieden beter gewaarborgd worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier