Incident

KLM-piloot maakt melding van drone op 600m hoogte boven Katwijk

Een piloot van een KLM toestel heeft op woensdag 17 april bij de luchtverkeersleiding melding gemaakt van een drone die op een hoogte van 600 meter boven de Katwijkse uitwatering vloog. De luchtverkeersleiding maakte direct melding van het voorval bij de Landelijke Eenheid. Een team van politie Katwijk ging direct poolshoogte nemen bij de opgegeven locatie, maar er kon niemand worden aangehouden.

Oproep op Facebook

Op Facebook maakt Politie Katwijk melding van het voorval, en roept de dronepiloot op om zich te melden. Dronevliegers worden opgeroepen om niet boven 120 meter hoogte te vliegen:

Eerdere meldingen

Het is niet voor het eerst dat een verkeersvlieger melding maakt van een drone op veel te grote hoogte. In 2017 gebeurde dat twee keer. Om te voorkomen dat dronevliegers veel hoger dan toegestaan vliegen gaat de Europese Unie over een paar jaar een hoogtebeperking van 120 meter afdwingen middels geofencing. Ook komt er een verplicht vliegbewijs voor dronepiloten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “KLM-piloot maakt melding van drone op 600m hoogte boven Katwijk

 • Vranz van Maaren

  Een verkeersvliegtuig boven Katwijk op 600 meter. Is dat niet heel ongebruikelijk?

  Beantwoorden
 • Hoe kan een piloot in een vliegtuig zo’n kleine drone zien? Kan je uberhaupt vanuit een vliegtuig makkelijk een drone zien als deze niet heel dicht bij voor je vliegt?

  Beantwoorden
 • Marnix Verschraegn

  90% van alle drone meldingen zijn geen drones
  Zij daar maar zeker van
  mvg
  Marnix

  Beantwoorden
 • W scholte

  Jammer te horen dat er toch drone vliegers zijn die de hoogte beperking niet in acht nemen, zelf heb ik geen licentie en bezit de dji mini, ik hou me aan alle regels om beperking tegen te gaan, niet om de braafste jongetje uit de klas te zijn maar om te zorgen dat we van een leuke hobby kunnen genieten zonder dure lessen en licenties te moeten halen.
  Trouwens als ik met de mini op 50 meter ben zie ik hem al niet meer dus hoger ben ik nog niet geweest 🤣.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier