Amerikaanse onderzoekers leren drones om vermiste personen op te sporen

Een team van Amerikaanse onderzoekers verbonden aan de Virginia Tech universiteit werkt aan drones die met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen leren om vermiste personen op te sporen. Door historische data over het gedrag van mensen die de weg kwijt zijn te analyseren kunnen de drones effectiever ingezet worden tijdens search&rescue missies in bijvoorbeeld nationale parken.

3.500 vermissingen

Jaarlijks wordt er in de VS alleen al in de vele nationale parken die het land telt zo’n 3.500 keer melding gemaakt van een vermissing. Dat betekent een flinke belasting voor de reddingswerkers, die vaak een race tegen de klok moeten lopen: de overlevingskansen van een vermiste persoon worden na 18 uur namelijk snel minder.

Het onderzoeksproject moet leiden tot nieuwe protocollen voor het uitvoeren van reddingsoperaties. Het idee is dat menselijke speurders op de grond worden bijgestaan door drones die automatisch bepaalde taken voor hun rekening nemen. Zo kan de inzet van search&rescue medewerkers optimaal worden benut.

Profielen

De drones krijgen een AI aan boord die profielen bevat van 30 typen vermiste personen. Zo hebben oude mensen de neiging om niet al te ver af te dwalen als ze erachter komen dat ze verdwaald zijn, terwijl jonge mensen vaak op zoek gaan naar het hoogste punt in de omgeving om te kijken of ze daar bereik met hun mobiele telefoon hebben. Afhankelijk van de aard van de vermissing kiezen de drones het juiste profiel en gaan daarmee aan het werk.

Een ander aspect is de toevoeging van digitale hoogtemodellen en kaarten aan het geheugen van de drones. Al naar gelang van het profiel van de vermiste persoon (paardrijder, wandelaar, visser, jager) gaan de drones na wat de meest waarschijnlijk route is die de vermiste persoon genomen heeft. Die route wordt dan eerst vanuit de lucht gecontroleerd.

Geen vals alarm

De uitdaging is vooral om de drones onderscheid te laten maken tussen verschillende soorten waarnemingen. “Het heeft geen zin om mensen op de grond op een stuk afval dat door de drones wordt waargenomen af te sturen. Maar andere kleine afwijkingen die door de drones worden gesignaleerd kunnen juist wel van vitaal belang zijn voor het zoekproces. De kunst is om de juiste balans te vinden”, aldus één van de onderzoekers.

Om de data die door alle drones wordt verzameld effectief te kunnen verwerken werkt het team ook aan een mobiele server, in de vorm van een backpack. Dit systeem staat in contact met alle drones die tijdens de zoektocht worden ingezet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier