Incident

Boze Belg neemt drone van fotojournalist onder vuur

Een inwoner van de Belgische plaats Hoei (provincie Luik) heeft afgelopen dinsdag 23 april een drone van een fotojournalist onder vuur genomen. De fotograaf was in opdracht van nieuwsagentschap Belga opnamen aan het maken van de wielerklassieker Waalse Pijl. Een buurtbewoner die niet gediend was van de drone vuurde twee schoten af op de drone.

Drone niet geraakt

Volgens de bestuurder van de drone vond het incident een paar minuten nadat de drone was opgestegen plaats. De fotograaf hoorde twee luide knallen, die uit een vuurwapen van een boze buurtbewoner bleken te komen. Die was blijkbaar niet gediend van de drone die nabij zijn woning vloog.

Alhoewel de drone niet werd geraakt door de kogels besloot de dronepiloot toch om aangifte te doen bij de politie. Volgens de journalist kan een drone die door een kogel wordt geraakt een gevaar opleveren als deze onbestuurbaar naar beneden komt.

Naast nofly-zone

Het incident vond plaats net buiten de nofly-zone rondom de kerncentrale van Tihange. De fotograaf had zich op de rand van dat gebied gepositioneerd, om luchtopnamen te kunnen maken bij de Muur van Hoei, de zwaarste beklimming van de wielerklassieker.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Boze Belg neemt drone van fotojournalist onder vuur

 • Marnix Verschraegn

  Ik hoop dat men zijn wapen in beslag heeft genomen.
  Hij kan vervolgt worden met gevangenisstraf Als de drone een registratie kenteken had.
  Skeyes en het ministerie zou een geregistreerde drone moeten aanzien als een vliegtuig.
  Wat zou er gebeuren als die man nar een ULM zou schieten. Das hetzelfde toestel is ook geregistreerd.
  mvg
  Marnix

  Beantwoorden
  • Laten we een drone niet vergelijken met een ULM. De jager/schutter die de drone onder vuur nam was waarschijnlijk weer zo een heerschap dat dacht dat zijn privacy in het gedrang kwam. Onwetendheid zal wel de oorzaak zijn dat hij de drone (niet) op de korrel nam. Bovendien is hij nog een slechte schutter, zou hij dan niet beter zijn wapenvergunning inleveren (als hij die tenminste heeft) vooralleer hij zichzelf of zijn medemens iets aandoet…
   Gewoon een gedachtengang, geen discussie voor alle duidelijkheid.
   Grt

   Lambert

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier