Nieuws

Moederbedrijf Google mag met drones pakketjes gaan bezorgen in de VS

Plattelandsbewoners in de Amerikaanse staat Virginia krijgen binnenkort kleine online bestellingen per drone thuisbezorgd. Dat is mogelijk dankzij een vergunning die het bedrijf Wing heeft gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Wing maakt onderdeel uit van Google-moederbedrijf Alphabet. Het bedrijf kreeg onlangs een soortgelijke vergunning in Australië. Later dit jaar wil Wing ook gaan testen in Finland.

Airline status

De drones zullen kleine bestellingen gaan bezorgen, zoals eten en medicijnen, besteld bij lokale winkels. De betreffende ondernemer plaatst de bestelling in één van de beschikbare drones, die daarna volautomatisch naar de klant vliegt. Door middel van een lier worden de pakketjes dan omlaag getakeld en losgelaten.

Om op deze manier drones in te zetten moest Wing bij de FAA aantonen dat de vluchten minder risico voor mensen op de grond met zich mee zouden brengen dan auto’s van bezorgdiensten. Omdat de drones lange afstanden afleggen moest Wing zich als airline inschrijven bij de FAA, dus niet als een reguliere drone-operator. Wing is het eerste bedrijf met die status in de VS.

Ook in Australië

Een paar weken geleden kreeg Wing ook in Australië groen licht voor drone delivery. Daar worden in een buitenwijk van Canberra nu enkele honderden huishoudens bediend door de drones. Vooralsnog mogen de drones geen drukke wegen overvliegen en mogen de drones ook niet boven plekken vliegen waar mogelijk veel mensen zijn.

Er is nog wel weerstand tegen de pakketbezorgde drones, onder andere vanwege de geluidsoverlast en de angst dat de drones een inbreuk vormen op de privacy. Google heeft inmiddels aanpassingen gedaan aan de motoren en propellers, zodat de drones minder geluid maken. Verder bezweert het bedrijf dat de naar beneden gerichte camera op de drone alleen gebruikt wordt voor navigatiedoeleinden, en dat er geen beelden worden opgeslagen.

Plannen voor Europa

Wing wil ook in Europa haar vleugels uitslaan. Daartoe gaat er dit jaar een proefproject van start in de Finse stad Helsinki. Volgens een vertegenwoordiger van Wing is Helsinki een ideale proeftuin, mede dankzij de uitdagende weercondities aldaar, en de bovengemiddelde publieke belangstelling voor technologische innovaties.

Naast Wing zijn ook UPS en Uber in de race om drones in te zetten voor het bezorgen van pakketjes. Retailer Amazon werkt ook al jaren aan een drone delivery service, maar die is nog niet van de grond gekomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier