Incident

Bejaarde fietser gewond door valpartij na aanvaring met drone

In Gelderland is op vrijdag 19 april een 76-jarige fietser gewond geraakt nadat hij val zijn fiets was gevallen als gevolg van een aanvaring met een drone. De inwoner van Ugchelen hield een gebroken schouderblad en rib over aan het incident. Boos op de dronepiloot is de fietser niet; wel lijkt het hem een goed idee dat dronepiloten een verplichte cursus moeten volgen.

Drone van 1.300 euro

Het incident vond op Goede Vrijdag plaats tijdens een fietstochtje in de omgeving van Beekbergen. “We reden over een kiezelpad in de buurt van Beekbergen. Heel stil was het. In de verte zag ik een rood autootje met een man daarbij. En ineens: bam!’’, vertelt de onfortuinlijke fietser tegen De Stentor.

Volgens zijn vrouw werd haar man door de drone op het hoofd geraakt, met een valpartij in een greppel tot gevolg. Daar kwam haar man langzaam tot zijn positieven: “Ik was dizzy. Toen ik naast me keek zag ik een drone in twee stukken liggen. Die had me tegen het hoofd geraakt. Die man was aan het oefenen en beheerste het duidelijk nog niet. Hij zei eerst dat zijn drone 1.300 euro had gekost. Daarna vroeg hij pas hoe het met me ging.”

Geen aangifte

Het echtpaar bleek in staat om per fiets huiswaarts te keren, maar omdat de van zijn fiets gevallen man last bleef houden van pijn ging hij toch maar naar de dokter. Daar werden een paar botbreuken geconstateerd. Die keek raar op toen hij hoorde van de oorzaak van het ongeval.

In alle consternatie was het echtpaar vergeten om de gegevens van de dronepiloot te vragen. Maar dan nog had het slachtoffer geen aangifte willen doen: “Ik had het idee dat het wel een fatsoenlijke vent was, die het niet expres heeft gedaan. Ik vind wel belangrijk dat dit bekend wordt want er zijn al zoveel drones, dit kan anderen ook overkomen.”

Eerste incident met een fietser

Het is voor zover ons bekend voor het eerst dat er in Nederland een fietser gewond is geraakt als gevolg van een aanvaring met een drone. In maart van dit jaar werd een auto op de A12 geraakt door een speelgoeddrone, in 2017 werd een wandelaar in Rotterdam getroffen door een neervallende drone.

“Als de dronepiloot zich bewust was geweest van de regels, dan had dit ongeluk niet hoeven plaatsvinden”, stelt Wiebe de Jager van Dronewatch. “Sowieso is het vliegen met een drone in de directe omgeving van Beekbergen niet toegestaan, aangezien deze plaats in het gecontroleerd luchtruim van vliegveld Deelen ligt. Bovendien moet je als dronepiloot altijd acht slaan op de omgeving en alert zijn op andere mensen. Situational awareness, heet dat in vaktermen.”

Verplichte cursus

Om ongevallen zoals deze te voorkomen moeten alle mensen die een drone van 250 gram of meer besturen vanaf medio 2020 een verplichte theoriecursus doorlopen, als gevolg van de invoering van Europese regelgeving.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier