Nieuws

Donornier voor het eerst per drone naar patiënt vervoerd

In de Amerikaanse staat Maryland heeft een drone voor het eerst een donornier vervoerd ten behoeve van een orgaantransplantatie. In 10 minuten tijd legde de drone een afstand van ruim 4 km af, waarna de nier succesvol getransplanteerd kon worden. De vlucht werd gemonitord door Airxos, onderdeel van GE Aviation.

Veel voorbereiding

Aan de orgaanvlucht ging flink wat voorbereiding vooraf. Zo werd in 2018 een serie proefvluchten gemaakt met nieren die niet voor transplantatie geschikt waren. Uit die proeven bleek dat de organen niet te lijden hadden gehad van het vervoer per drone, aanleiding voor de onderzoekers van de University of Maryland om groen licht te geven voor een eerste proefvlucht met een donornier die daadwerkelijk gebruikt zou worden voor een transplantatie.

Er kwamen heel wat formaliteiten kijken bij de voorbereiding van de vlucht, vertelt hoofd van de UAS-testsite Matthew Scassero. “Zo moesten zowel de FAA als de politie van Baltimore toestemming geven voor de test. Maar gezien het doel van het project was iedereen uiterst behulpzaam. Op 19 april was het zover en kon het eerste officiële orgaantransport per drone plaatsvinden.”

Autonome vlucht

De vlucht werd geheel autonoom uitgevoerd door de drone. Voor de veiligheid was speciaal voor dit doel ontwikkelde octocopter voorzien van een transponder, videocamera en een noodparachute. In de transportbox met de nier hielden diverse sensoren belangrijke omgevingsvariabelen zoals temperatuur en luchtdruk in de gaten. De vlucht werd gemonitord door het Air Mobility-platform van Airxos, een unmanned traffic management (UTM)-systeem dat moet zorgen voor de veilige integratie van drones in het luchtruim.

Na afloop van de vlucht kon de nier succesvol getransplanteerd worden. Ontvanger van het orgaan is een 44-jarige vrouw uit Baltimore die al acht jaar op een donornier aan het wachten was. Afgelopen dinsdag kon de vrouw het ziekenhuis verlaten.

‘Van monumentaal belang’

Volgens Scassero is de succesvolle vlucht van gigantisch belang voor de donorindustrie. “Alleen al in de VS worden jaarlijks 2.700 donornieren weggegooid omdat ze niet snel genoeg bij de patiënt kunnen komen. Ook al was dit maar een korte afstand, het is van monumentaal belang om te laten zien wat de potentie is van deze technologie.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier